I garáž lze zútulnit. Proměnit ji v obytnou místnost ale není zrovna nejlepší nápad, tvrdí odborníci

Dům 23. dubna 2021 | 10:47 — Helena Malá
Pokud je garáž součástí domu, její obyvatelé ji zároveň velmi často využívají jako vchod do domu. Jenže potíž garáží je v tom, že jsou často doslova skladištěm všeho možného, takže rozhodně nejde o prostor, který byste rádi odhalili vašim hostům. Přitom i garáž jde zútulnit tak, že bude váš dům reprezentovat.
Další 4 fotografie v galerii
Udržet pořádek v garáži je pro mnohé nadlidský úkol / Depositphotos

Podle posledních průzkumů asi třetina lidí využívá garáž alespoň občas také jako vchod do domu. Přitom více než 60 procent by se tuto místnost stydělo ukázat svým sousedům či známým. Podle odborníků by ale garáž, ve které člověk tráví denně alespoň nějaký čas, měla vypadat trochu k světu. 

Varovné signály

Že je na čase vaši garáž pořádně uspořádat, poznáte docela snadno. Varovnými signály bývá zastavěná podlaha, neustálé hledání věcí mezi ostatním harampádím, nedostatek místa pro auto nebo trvale neefektivní úložná řešení.

Pro někoho je impulsem pro generální úklid garáže například nutná oprava podlahy. Není ale třeba čekat, až se vaše podlaha rozbije, reorganizaci můžete provést kdykoliv, stačí se jen rozhodnout. Když si vše dobře naplánujete a připravíte, zvládnete garáž uspořádat během jednoho odpoledne.

I garáž se vyplatí dobře naplánovat

Když člověk staví nebo rekonstruuje dům, obvykle má vše perfektně naplánováno a roli mnohdy hrají i naprosto zdánlivé maličkosti a detaily. V případě garáží však lidé už tak pečliví nebývají, což je škoda.

Dříve opomíjené garáže jsou dnes už standardem každé novostavby. Oproti dobám minulým se také zvyšují nároky na jejich velikost i uspořádání. I proto si interiér garáže zaslouží stejné plánování jako interiér domu.

Zvědněte věci z podlahy

Pokud nemáte promyšlený úložný systém, kola nejspíše opíráte o stěnu, krabice skládáte na jednu velkou hromadu a lyže se povalují někde v rohu. Zvednutím věcí z podlahy získáte ohromný kus dosud zastavěného prostoru.

Existují prakticky dvě možnosti. Buď zvolíte cenově dostupnější držáky na strop nebo na stěnu, které se přivrtávají na pevno a mají jasný účel. Jejich slabinou je, že pokud se rozhodnete na držák později pověsit něco jiného, buď to nejde, nebo jen s obtížemi. Zvolit můžete také dražší systém v podobě úchytů, které lze kdykoliv přemístit na závěsném panelu podle aktuální potřeby. Tento systém je samozřejmě lepší, ale vždy záleží na vašich finančních možnostech.

Garáž, do které se auto už nevejde

Udržet v garáži trvalý pořádek je pro mnohé její majitele obrovská výzva. Někdy situace dospěje dokonce tak daleko, že auto musí nakonec harampádí v garáži ustoupit. Lidé ho pak parkují venku na ulici, protože uvnitř garáže není doslova k hnutí.

Přitom často je problém jen v tom, že lidé vcelku rozlehlý prostor zastavují regály, skříněmi, odloženými krabicemi, sezonním vybavením či neforemným sportovním náčiním. Po čase zjistí, že už v garáži není prakticky žádný prostor a auto raději zaparkují před domem. Získají tak sice další úložný prostor, ale otázka je, jak dlouho jim vydrží, než ho opět zahází.

Garáž není pokoj

Bezmála třetina Čechů má v garáži svoji dílnu a chce se v ní cítit příjemně. Využít přestavbu garáže k vytvoření dalšího obytného prostoru ale není dobrý nápad. Podle odborníků je garáž primárně určená k parkování auta a funguje jako jedna z nejcennějších úložných prostor v celém domě, což by se pak projevilo ve zmenšení jiných prostor k žití. Garáže přeměněné na obytné prostory se navíc v zimě špatně vytápějí a v létě hůř ochlazují. Pokud vám garáž chybí, můžete si u domu postavit svépomocí přístřešek na auto, o tom, jak na to, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu