I když máte doma psa nebo kočku, může vaše sedačka vypadat dobře

Dům 22. května 2021 | 13:12 — Helena Malá
Kdo má doma psa nebo kočku, určitě ví, jak složité je udržet sedačku v čistém a pěkném stavu. Jde to, jen je třeba na své psí kamarády myslet už při samotném výběru pohovky.
Další 3 fotografie v galerii
Sedačky v domácnostech se zvířecími mazlíčky hodně trpí / Pixabay

Právě sedačka v domácnosti s pejskem či kočkou opravdu hodně trpí. Výsledkem jsou lesklé proleženiny, škrábance, fleky a všudypřítomné chlupy. Po pejskovi zůstávají na sedačce proleženiny a fleky od bláta a slin, kočka zase ráda zatíná své drápky do potahu, což mu na kráse rozhodně nepřidá.

Odolný potah je základ

Majitelé koček a psů by se při výběru sedačky měli zaměřit hlavně na odolný materiál. Dejte přednost hustě tkaným látkám. Zajímejte se o to, jak vámi vybraná látka dopadla v testu Martindale. Číselný údaj Martindale je v případě domácího mazlíčka rozhodující, protože ukazuje, po kolika oděrech se na tkanině objeví první známky poškození.

Běžná rodina bez chlupáče si klidně vystačí i s hodnotou 50 000. S pejskem či kočkou v bytě ale volte raději textilie s hodnotou 80 000 i více. Někteří výrobci sedaček dokonce nabízejí potahovou látku, která byla vyvinuta speciálně pro majitele domácích mazlíčků.

Obecně platí, že u bavlněných potahů snadněji dochází k vytažení nitek, pokud tedy máte kočku, budou vhodnější variantou látky z umělých vláken. Dejte také přednost povrchům s jemnými oky, protože u hrubší struktury se kočičí drápky snadněji zachytí. Tato kritéria splňují hlavně potahy z mikrovlákna nebo ploché tkaniny.

Existují také pohovky s odnímatelným potahem, který lze vyprat v pračce. I tato varianta se mnohým majitelům domácích mazlíčků osvědčila.

Pomůže i speciální úprava 

I když svému pejskovi očistíte po procházce venku tlapky, může se stát, že trochu špíny přehlédnete, a jakmile chlupáč vyskočí na pohovku, vznikne na ní nevzhledný flek. Totéž platí i u koček. I na to už dnes výrobci pohovek pamatují. Existují totiž potahy s technologií Easy Clean. Jsou vyrobeny tak, že zabraňují průniku špíny dovnitř vlákna. Obvykle pak stačí ušpiněné místo lehce přetřít vlhkým hadříkem a je po problému.

Hladká kůže je odolnější

I milovníci kožených sedaček se budou muset alespoň trochu svým čtyřnohým parťákům přizpůsobit. Určitě uděláte líp, pokud si vyberete pravou hladkou kůži. Ta je totiž silnější a tvrdší než umělá kůže, proto také déle odolává drápkům. Pigmentovaná kůže je přitom odolnější než přírodně ponechaná anilinová kůže nebo lehce pigmentovaná semi anilinová kůže. Stopy po drápkách lze také ošetřit speciálními přípravky na péči o kůži a částečně je odstranit.

Slaďte barvu sedačky s barvou zvířete

Co se týká všudypřítomných zvířecích chlupů, existuje jeden účinný maskovací trik. Pokud to jen trochu jde, slaďte barvu sedačky s barvou vašeho pejska či kočky. Chlupy pak nebudou tak bít do čí jako v případě bílé sedačky, na které si hoví černé zvíře. Pokud máte v domácnosti více mazlíčků nebo jeho pořízení teprve plánujete a ještě nevíte, jakou barvu srsti bude mít, může být řešením takzvaný multicolor potah, který je utkaný z vláken vícero barev.

A v případě chlupů hraje pochopitelně velkou roli také materiál. Asi není třeba připomínat, že ze sametového nebo manšestrového povrchu budete zvířecí chlupy odstraňovat hůř. O tom, jak zbavit zvířecích chlupů své oblečení, jsme psali zde.

Okousané nožky parádu nedělají

Obzvláště v případě štěňat bývají častým problémem okousané dřevěné nožky nábytku. Pořiďte si proto raději kovové, anebo zvolte pohovku bez nožek. Kdo se nechce dřevěných nožek vzdát, může vyzkoušet jednu fintu. Potřete je olejem s vylouhovanými hřebíčky, jejich aroma pejskům nevoní.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Jaké jsou výhody běhu? Fakta a mýty o tomto sportu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Zavřít reklamu