Agresivní ovoce, víno i jiná špína. Mnohé skvrny na nábytku zvládnete odstranit obyčejnými surovinami

Dům 11. června 2021 | 11:00 — Helena Malá
Zub času je neúprosný a projeví se i na nábytku. Za dobu jeho používání se na něm mohou objevit různé skvrny a fleky. Některých se už nelze zbavit, ale mnohé můžete odstranit. Poradíme, jak na to.
Další 3 fotografie v galerii
Mnohé skvrny lze z nábytku odstranit, je třeba ale včas zasáhnout / Pixabay

Aby nábytek vypadal co nejdéle jako nový, musíte mu věnovat náležitou péči a pokud se na něm nějakým nedopatřením objeví flek, je vhodné jej co nejdříve vyčistit. Na některé zabírá mýdlový roztok, na jiné ocet, odmašťovač brzd nebo šampon. 

Stopy od vína

Pochutnávali jste si s partnerem či přáteli na bílém nebo červeném víně a na dřevěném nábytku zůstaly po skleničkách obtisknutá kolečka? Zkuste je odstranit pomocí zubní pasty. Trochu paty vymáčkněte na starý zubní kartáček nebo navlhčený hadřík a kolečka jemně vyčistěte. Nakonec vše otřete suchých hadrem a nábytek eventuelně přeleštěte leštěnkou.

Místa zaneřáděná od špinavých rukou

Obzvláště v rodinách s dětmi bývá problém, že je nábytek zapatlaný od špinavých rukou. Ani tyto fleky ale nejsou neodstranitelné. Vyzkoušejte například osvědčený postup, kdy flek potřete navlhčeným hadříkem s trochou mýdla.

Jak vrátit zašlému nábytku jeho lesk

Pokud vás trápí, že váš původně lesklý nábytek je zašlý a bez jiskry, existuje jeden dobrý fígl. Stačí v litru vody uvařit 50 g pšeničných otrub. Sceďte a nábytek tímto přípravkem jemně otřete.

Na mastnotu kaše z oxidu hořečnatého

Poměrně často řeší lidé nejrůznější mastné skvrny na dřevěném nábytku. S tímto problémem vám pomůže oxid hořečnatý. Vytvořte z této látky a vody kašičku, naneste na skvrnu a nechejte chvíli působit. SMěs ovšem může narušit povrchovou úpravu. Šetrnější způsob je na skvrnu přiložit savý papír a přežehlit žehličkou.

Agresivní ovoce

Organická barviva obsažená v některém ovoci (antokyany a anthokyaniny, chlorofyl, karotenoidy) je nutné okamžitě vymýt větším množstvím vody, než zoxidují a ztmavnou. Zejména šťáva z lesních plodů, např. borůvek a ostružin, značně odolává snahám o vymytí – částečně se osvědčila směs čpavkové vody a peroxidu vodíku (do 10 dílů 30procentního peroxidu se vmíchají 4 díly 5procentní čpavkové vody). Bělicí roztok se musí připravit bezprostředně před použitím, nejlépe venku, protože doporučované tekutiny po smísení pění a navíc velmi nepříjemně a intenzivně zapáchají.

Špinavá sedačka

Na většinu skvrn na čalouněném nábytku funguje obyčejný saponát nebo šampon na vlasy zředěný vodou. Vždy raději použijte vodu studenou (teplá by mohla některé látky srazit). Naneste a nechte několik minut působit, poté vyčistěte hadříkem. Takto lze odstranit tahy od propisek, skvrny od kakaa a většinu skvrn od jídla a jiných nečistot. Na mastné fleky pro změnu můžete nastříkat odmašťovač brzd (třeba na kolo) a nechat odpařit.

Spálenina bývá problém

Častou a zásadní chybou je pokládat horké hrnce na dřevěný kuchyňský stůl nebo linku. Může se stát, že se na nábytku vytvoří spálenina, jejíž odstranění bude vyžadovat hlubší zásah do nábytku. Hlubokou spáleninu odstraňte nožíkem a potom místo vyplňte tmelem na dřevo, nechte zaschnout, přebruste místo a zabarvěte ho barvou na dřevo ve stejném odstínu, jako je původní nábytek. V případě spálení dýhovaného nábytku vám nepomůže nic kromě vyřezání poškozeného dřeva a vyplnění ho novým. O tom, jak opravit rozklížený nábytek, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu