Využití olivového oleje v domácnosti a na zahradě. Bude vám stačit i prošlý

Dům 14. září 2021 | 17:37 — Zuzana Procházková
Téměř každý, kdo v kuchyni používá olivový olej, zná jeho všestrannost, chuť i zdravotní výhody, které při vaření přináší. Ne všichni však ví, že olivový olej má v domácnosti daleko širší repertoár. Skvěle například obnovuje povrchy a bojuje proti korozi. Co dalšího olivový olej zvládne?
Další 3 fotografie v galerii
Olivový olej má kromě využití v kuchyni daleko širší pole působnosti / Pixabay

Olivový olej je skutečným všestranným pomocníkem v domácnosti, na zahradě nebo v oblasti kosmetiky. Nejen, že prospívá skvěle zdraví, ale odstraňuje škrábance z různých povrchů, zachovává jejich lesk, navrací koženému nábytku šmrnc a navíc může dát do kupy všechno staré nářadí a vrzající dveře. Velkou výhodou je, že k těmto účelům není třeba kupovat ty nejdražší olivové oleje, vystačíte si s těmi levnějšími.

Ošetření dřevěného nádobí

S olivovým olejem můžete bezpečně ochránit dřevěné nádobí jako salátové misky nebo například prkénka na krájení. Stačí, když je po umytí a uschnutí natřete olivovým olejem a počkáte, až se tato vrstva vstřebá.

Stop lepení surovin

Olivový olej může sloužit také k tomu, že se vám v odměrkách nebudou přichytávat lepkavé suroviny. Pokud například budete dělat koláč s arašídovým máslem nebo medem, odměrku nejprve vymažte olivovým olejem a pak přidejte suroviny. Uvidíte, jak půjde arašídové máslo ven jedna báseň.

Navrácení lesku nerezovým spotřebičům

Jestliže máte v kuchyni spotřebiče z nerezu, pak je někdy obtížné je naleštit tak, aby na nich nezůstala žádná šmouha. Možná se budete divit, ale velmi dobře na to pomáhá olivový olej. Naneste jej trochu na hadřík a jemně s ním otřete nerezové spotřebiče. Nakonec použijte nový hadřík z mikrovlákna a doleštěte.

Zbavení se lepících štítků

Lepící štítky na novém nádobí nebo na skleněné zavařovačce jsou někdy pohromou hospodyň, protože často nejdou v celku odlepit. Místo jejich namáčení v teplé vodě použijte olivový olej. Zakápněte tedy štítky olivovým olejem a nechte čtvrt hodiny působit. Lepicí štítek rázem sám odpadne.

Zaseknutý zip

Se zaseknutým zipem, ať už na oblečení, nebo na polštářích, už nemusíte bojovat. Postačí, když do něj vetřete trochu olivového oleje a promnete. Zip se rychle uvolní bez toto, aniž byste museli používat sílu.

Navrácení lesku koženým povrchům

Olivový olej dokáže vyživit, ochránit a navrátit lesk koženým povrchům. Stačí nanést na hadřík olivový olej a jemně s ním potřít kožené povrchy. Stejnou parádu udělá i povrchům z koženky, rozhodně ne však ze semiše. Na něj olivový olej nepoužívejte, mohli byste jej zničit.

Ochrana žiletek na holení

Aby vám žiletka na holení déle vydržela a ostří se neotupělo či nezrezivělo, můžete jej ochránit olivovým olejem. Stačí, když suchou žiletku namočíte do olivového oleje a necháte zaschnout.

Ochrana a prevence zahradního nářadí

Olivovým olejem můžete navrátit lesk a šmrnc starému kovovému zahradnímu nářadí. Velkou výhodou je, že jej můžete použít jak na kovové části, tak na dřevěné rukojeti. Olivový olej funguje jako prevence proti korozi, navíc ochrání dřevěné části nářadí. Dále čtěte: Okurky můžete vysét i nyní v září. Dodržte jednu zásadní věc a sklízet budete až do konce podzimu.

Zdroj: thespruce.com, betterbondcleaning.com, dengarden.com.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Smutná zpráva obletěla svět: Zemřel Chandler ze seriálu Přátelé. Bylo mu pouhých 54 let

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu