Přípravky proti klíšťatům a blechám můžete svým čtyřnohým miláčkům vyrobit snadno doma

Mazlíčci 27. března 2020 | 13:08 — Helena Malá
Klíšťata už jsou aktivní a nejvíce to nyní pociťují naši čtyřnozí kamarádi, kteří chodí pravidelně ven. Pokud je chcete ochránit před klíšťaty a blechami, můžete si pořídit speciální přípravky v lékárně či u veterináře. Antiparazitika pro psy a kočky ale snadno vyrobíte i sami doma.
Další 3 fotografie v galerii
Své domácí mazlíčky můžete před blechami a klíšťaty ochránit pomocí domácích přírodních repelentů / Depositphotos

Paraziti, které si váš pejsek či kočka přinesou domů, mohou ublížit i lidem. Co všechno jim mohou způsobit?

  • kožní problémy a další alergické reakce
  • boreliózu či zánět mozkových blan
  • zánět po kousnutí parazitem

Zvířecí repelent

Nenechejte situaci zajít daleko a vsaďte na prevenci. Přírodní přípravky proti klíšťatům a blechám pro své chlupaté parťáky připravíte i sami. Zvířecí repelent se dá vyrobit z různých bylin či koření, které možná máte i běžně doma.

Tea tree olej

Repelent z tea tree oleje lidem může vonět, ale blechy a klíšťata jeho vůni vyloženě nesnášejí. Tea tree olej je velmi koncentrovaný a pro vašeho mazlíka může být v nezředěné formě nebezpečný. Před použitím ho proto raději nařeďte podle návodu na lahvičce. A to i tehdy, když budete olejem natírat malá místečka napadená blechami nebo klíšťaty.

Tea tree olej můžete přidat také do psího šamponu, stačí pár kapek. Vždy ale dbejte na to, aby si váš čtyřnohý kamarád tea tree olej neslízal, v žaludku by mu moc dobře neudělal.

Rozmarýn

Oblíbeným psím antiparazitikem je i rozmarýnový repelent, který ale musíte povařit. Ideální je postříkat psa vždy před venčením: na nohy a hřbet nebo na šátek, který mu uvážete vedle obojku. Rozmarýn má antioxidační účinky a obsahuje železo, vápník a vitamin B6 a doporučuje se i jako součást krmiva psů. Takže když váš pes olízne kůži nebo chlupy postříkané repelentem, nic se neděje.

Jeho příprava je docela snadná. Přiveďte do varu litr vody, odstavte a nasypete do vody asi 200 g čerstvého rozmarýnu nebo sáček sušeného a nechejte vylouhovat. Po vychladnutí sceďte a přidejte lžíci vinného octa. Přelijte směs do lahvičky s rozprašovačem a uchovávejte v ledničce.

Hřebíček

Hřebíček se používá již stovky let pro svoji vůni a chuť v orientální kuchyni, ale díky antiseptickým účinkům i jako kloktadlo. Obsahuje silice, které nevoní ani komárům a jinému hmyzu.

Do lahvičky Alpy vložte 30 kousků hřebíčku, uzavřete ji a nechejte pár dní odstát. Až tekutina v lahvičce zhnědne, je repelent připravený k použití. Před každým venčením nanášejte pár kapek pouze na obojek či látkový šátek (obleček). Alkohol je hodně silný a mohl by dráždit kůži.

Citrusy

Velmi účinný odpuzovač klíšťat si můžete připravit také z citronů. Do vařící vody přidejte několik oloupaných a nakrájených citrusových plodů – použít můžete pomeranče, citrony, limetky či grapefruity. Vařte je na prudkém plameni asi minutu, poté plamen stáhněte na minimum a vařte ještě asi hodinu. Citrusové plody pak jen vyjměte z vody a po vychladnutí už aplikujte jako běžný repelent.

Ocet či kvasnice

Ocet klíšťatům rozhodně nevoní, proto stačí smíchat jeden díl jablečného octa se dvěma díly vody. Směs pak přelijte do láhve s rozprašovačem a máte hotovo.

Klíšťata nemají ráda “pach” vitaminu B. Můžete tedy vyzkoušet přidat psům či kočkám do krmiva pivovarské kvasnice. O tom, jak rychle a bezpečně vytáhnout klíště, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu