Uruguayský cimarron je neohrožený hlídač, který v nevítaném hostovi vzbudí strach. K dětem je však citlivý

Mazlíčci 16. května 2020 | 12:00 — Anna Novotná
Neohroženým hlídačem, který v nevítaném hostovi vzbudí strach, je uruguayský cimarron. Nemusíte se tak bát o svůj majetek nebo rodinu. Pod slupkou drsňáka se ale skrývá citlivý a starostlivý pes, který má ochranářské pudy a je citlivý k dětem.
Další 3 fotografie v galerii
Cimarron je neohrožený hlídač i starostlivý pes / Internet

Cimarron má v kohoutku kolem 60 centimetrů a váží kolem 40 kilo, takže je to pořádný kus psa. V průměru se dožívá až 12 let. Je to velmi inteligentní plemeno, které se dá dobře vycvičit. Musíte s tím ale začít včas.

Nic nepodcenit

Nejlepší je socializace už od štěněte. Pokud nic nepodceníte, vyroste z něj dobrý společník pro celou rodinu, který bude se všemi vycházet. Na druhé straně se nemusíte bát o majetek a rodinu, protože je to velmi dobrý a nekompromisní hlídací pes.

Pes může být i pastevecký a lovecký. Zvládá práci s dobytkem a skotem. U lovu se využívá zejména na lov divočáků. V zemi svého původu se využívání například u policie. Skvěle se hodí i pro různé psí sporty.

I když je to velký drsňák, dá se říct, že je skvělý společník pro celou rodinu, na kterou nedá dopustit. Cimarron je vesměs aktivní pes, se kterým si užijete i legraci. Můžete ale narazit i na lenivého jedince, který se bude rád válet. Problém by neměl nastat při soužití s dalšími zvířaty, cimarron normálně vychází s dalšími psy, kočkami i koňmi. K menším plemenům je ohleduplný.

Dům i byt

Pes se víc hodí na zahradu, ale může žít i v bytě. Pokud by měl být venku celý rok, je potřeba mít zateplenou boudu. Péče o srst není nijak náročná, je krátká, hladká a hustá. Po koupání se vysuší za čtvrt hodiny nebo ručníkem. O psech v bytě jsme psali zde.

Plemeno je od přírody zdravé a odolné. Objevit se ale může stejně jako u dalších plemen dysplazie kyčelního kloubu. Pokud si berete štěně, je vhodné se zeptat, jestli měli jeho rodiče vyšetření. Cimarron se v Uruguayi objevuje v počtu několika tisíců, v ČR je ho pár jednotek až desítek.

Témata: pes, plemeno, péče, cimarron
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu