Kočky i kocouři často trpí na záněty močových cest. Nepodceňte příznaky, zvířeti jde mnohdy o život

Mazlíčci 13. října 2020 | 10:00 — Helena Malá
Nemoci močových cest trápí nejednu kočku či kocoura. Dobře si všímejte změn chování vašho mazlíčka, protože může být spojeno právě s tímto problémem. Nejzávažnější je, že kočkám s nemocným močovým ústrojím jde často o život.
Další 3 fotografie v galerii
Kočky mají při zánětu močových cest velké bolesti / Depositphotos

Přesto, že se domácí kočky v mnohém podobají svým divokým předkům, tato nemoc je odlišuje. Zatímco divoké šelmy na záněty močových cest netrpí, domácí kočky jim naopak čelí docela často. Příznaky nemoci se rozhodně nevyplatí podceňovat. Pokud lékařskou pomoc nevyhledáte včas, může to pro vaše čtyřnohé kamarády skončit bolestivou smrtí. I veterináři se shodují, že i když jde zdánlivě o jednoduchou chorobu, léčba není snadná.

Příznaky nemoci

Že vaše kočka má potíže s močovými cestami, lze rozpoznat, musíte si ale všímat detailů. Kočky například často hrabou ve svém záchodku, ale nikde neobjevíte známky vymočení. Velmi nápadný je příznak, kdy je pro kočku vyměšování očividně spojeno s bolestí, neboť stahuje obličej nebo při návštěvě toalety mňouká.

Může se také začít svému záchodu vyhýbat a ulevovat si občasně mimo něj. V závažnějších případech se může v moči objevit také krev. Zbystřete i ve chvíli, kdy si vaše kočka častěji olizuje genitální nebo břišní oblast - tímto způsobem totiž kočky utišují bolest při onemocnění močových cest. Váš kočičí kamarád může být také podrážděnější.

Příčiny mohou být různé

Nejčastějším spouštěčem onemocnění je bakteriální infekce. Bohužel, nemoc se ráda a často vrací. Při chronickém průběhu se mohou dokonce v močovém měchýři tvořit krystaly, z nichž se může stát písek nebo kámen. Tyto předměty pak dráždí stěny močového měchýře. Jedná se o onemocnění, které je bolestivé pro každou kočku, ovšem kocourům hrozí větší nebezpečí, mají od přírody velmi úzkou močovou trubici, kterou mohou krystaly zcela uzavřít. Snížený příjem tekutin při krmení výhradně suchým krmivem může vznik krystalů v močových cestách urychlit.

Může však jít i o takzvanou idiopatickou cystitidu. Pokud kočce podáváte vyváženou stravu, nejsou přítomny močové ani ledvinové kameny, a dokonce ani infekce, přichází v úvahu stres jako příčina problémů. Kočky jsou citlivá zvířata a vykazují citlivost vůči změnám v životních situacích – například pokud se v domácnosti objeví nová kočka, partner nebo dojde ke stěhování. Chronický stres působí negativně na imunitní systém zvířete a může vést ke zdánlivě bezdůvodným symptomům onemocnění.

Klíčová je včasná léčba

Důležité je včas vyhledat veterináře, který stanoví přesnou diagnózu. Pokud se jedná o bakteriální infekci, tak jsou antibiotika často jedinou alternativou. Prostředky na zklidnění křečí pomáhají proti nutkání močit.

Pokud se v moči již nacházejí krystaly, je nutné podávat zvířeti správný typ stravy. Hodnota pH v moči musí klesnout – toho můžete docílit podáváním speciálního krmiva pro jedince s onemocněním močových cest, vhodné je i aplikovaní syrové stravy.

Obzvlášť důležitý je příjem tekutin. Pitný režim kočky můžete podpořit třeba pořízením fontánky s vodou. O tom, jak si fontánu s vodou vyrobit doma pomocí květináčů, jsme psali zde.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Jaké jsou výhody běhu? Fakta a mýty o tomto sportu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Zavřít reklamu