Obézní kočky je dobré přimět cvičit. Není to ale tak snadné jako u psů

Mazlíčci 16. listopadu 2020 | 09:22 — Helena Malá
Obezita koček je závažný zdravotní problém, který může vést nejen k různým dalším nemocem, ale i předčasnému úmrtí. Pokud nechcete o svého miláčka zbytečně přijít, je třeba přimět kočku cvičit, respektive se více hýbat.
Další 3 fotografie v galerii
Kočky s nadváhou rychle zleniví / Pixabay

Nadváhou trpí až 50 % domácích koček, což je docela děsivé číslo. Obézní kočky mají větší sklon ke vzniku cukrovky, jaterních obtíží, mají problémy s močovými cestami či pohybovým aparátem nebo dýcháním. Zvýšená hmotnost nadměrně zatěžuje klouby, šlachy a vazy. A v některých případech může způsobovat i artritické změny. Pro kočky je pak náročné skákat z vysokých míst. Navíc kočky s nadváhou umírají často dříve než zdraví jedinci. To vše jsou důvody, proč problém s kočičí nadváhou začít řešit.

Kromě toho, že je třeba tlusté kočce upravit jídelníček, budete ji také muset přimět k pohybu. Počítejte ale s tím, že je to podstatně náročnější než v případě psů. Obrňte se proto trpělivostí, budete ji totiž potřebovat.

Kočky žijící doma jsou rizikovou skupinou

K obezitě nejvíce inklinují kočky, které žijí jen doma. Nemají totiž tolik příležitostí k pohybu. Pokud pak takovému mazlíčkovi dopřáváte nevyváženou stravu a spoustu dobrot v podobě pamlsků, je nadváha jen otázkou času. Obezřetní buďte také v případě koček po kastraci, které rovněž inklinují k rychlému přibírání, a to v důsledku hormonálních změn.

Přinuťte kočku se hýbat

Pokud máte doma obézní kočku a chcete s tím něco dělat, musíte jí především upravit jídelníček. A pak ji také přimět k pohybu. Nebude to úplně jednoduché, protože tlusté kočky obvykle zajímá jen miska s žrádlem a pohodlný gauč. Pamatujte ale na to, že i váš obtloustlý pecivál je ve skutečnosti šelma, která miluje lov. I ta vaše to někde hluboko v sobě má, jen je třeba instinkt probudit k životu.

Nejlepší čas na aktivní hry s kočkou je buď brzy ráno, nebo pak večer. Protože má v sobě kočka pud lovce, nejlepší budou hry, kde kořist hraje hlavní roli. Z počátku si kočka vydrží hrát třeba jen pár minut, postupně se ale bude čas prodlužovat.

Klíčová je rozmanitost hraček

Kočkám se hračky poměrně brzy okoukají, je proto dobré je pravideně měnit a hlavně po hře uklízet. Obvykle dobře reagují na různé míčky, plyšové myšky vydávající zvuk, hračky s rolničkou, peřím a podobně. Hračku můžete kočce vyrobit i sami. Třeba tak, že upevníte ptačí pero na provázek uvázaný k tyčce. Mávejte s hračkou před kočkou, popotahujte ji různě po zemi, uvidíte, že takovému škádlení vaše kočka neodolá.

Kočky milují lezení a škrábání

Podpořte svého chlupatého kamaráda i v dalších přirozených zálibách, jako je lezení a škrábání. Opravdový strom sice do bytu nedostanete, ale můžete kočce pořídit takzvaný kočičí strom vytvořený z různých ploch či úkrytů. Čím bude vyšší, tím lépe. Jak takovou kočičí věž vyrobit svépomocí doma, jsme psali zde. Ze začátku vám ale dobře poslouží i menší škrabadlo. I na něm si kočka dobře protáhne své svaly.

Laserové ukazovátko

Velmi osvědčenou hračkou je také laserové ukazovátko. Jakmile kočka červené světlo zaregistruje, začne ho trpělivě sledovat a je opět jen otázkou času, kdy se za pohybujícím se světlem vydá. A i když kočce vydrží radost z chytání červeného světla jen chvíli, nevadí. Každý pohyb se počítá.

I kočičí drogy zabírají

Kočky milují vůni některých rostlin, dělá jim dobře například šanta kočičí, kozlík lékařský, meduňka, šalvěj nebo tymián. Zkuste těmito bylinami vycpat nějaké hračky. K dostání jsou i koule z čisté lisované šanty. Možná právě tato metoda bude na vašeho kočičího kamaráda zabírat.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu