Zbavte se nadobro otravných komárů i muchniček a užijte si v létě pobyt venku. Pomůže správná kombinace letniček či bylinky

Ostatní 06. června 2022 | 11:00 — Zuzana Procházková
Léto je pro mnohé tím nejoblíbenějším ročním obdobím. Vysoké teploty, koupání a posedávání venku s přáteli do pozdního večera. Bohužel vše může pořádně zkazit dotěrný hmyz, zejména komáři a muchničky, který si nedá chvíli oddych. Prozradíme vám několik osvědčených tipů, jak se můžete tohoto otravného hmyzu zbavit jednou provždy.
Další 3 fotografie v galerii
Komáři jsou rozhodně tím nedotěrnějším hmyzem v létě / Pixabay

Komáři a kousající muchničky jsou určitě nejdotěrnějším letním hmyzem. Dokážou znepříjemnit venkovní aktivity a pobyt u vody natolik, že máme mnohdy sto chutí to zabalit a přesunout se domů. Naštěstí existují metody, díky kterým od nich budete mít už navždy pokoj.

Vyzbrojte se bylinkami

Komárům, muchničkám i jinému otravnému hmyzu vyloženě zapáchají některé druhy bylinek. Využijte to ve svůj prospěch a obklopte se těmito rostlinami. Můžete je pěstovat v truhlících a při posezení venku s přáteli si tyto truhlíky postavit na stůl. Po komárech nebude ani památky. Navíc s nimi můžete skvěle dochutit pokrmy nebo letní drinky. A o jaké bylinky se jedná?

„Mezi nejúčinnější byliny se řadí bazalka, rozmarýn a tymián. Jedná se o skvělý přírodní repelent proti dotěrnému hmyzu. Kromě toho funguje také levandule a máta, jejichž aroma komáry odpuzuje.“ prozradil nám specialista v hobby centru Jan Makovička.

Kombinace letniček

Kromě bylinek si můžete vysadit do květináče i vybrané druhy květin, které také fungují jako přírodní repelent na komáry. Vybírejte z barevných letniček, jako jsou například afrikány, které mají velmi výraznou vůni. Ta odpuzuje jak komáry, tak i otravné mouchy. Pokud zrovna nemáte afrikány v oblibě, pak vsaďte na speciální muškáty, například citrónové, které svou výraznou vůní rovněž odpuzují hmyz.

Vonná svíčka

Pakliže nemáte možnost nebo zkrátka nechcete pěstovat bylinky či zeleninu, tak se můžete spolehnout na vonné svíčky. Zejména ty s vůní citronely jsou jedním z nejlepších odpuzovačů hmyzu. Nemusíte se zároveň bát, že by byla vůně citronely nepříjemná. Naopak je to velmi jemná a libá vůně s nádechem meduňky.

Aromalampa

Můžete také využít aromalampu. Stačí, když do ní přidáte pár kapek esenciálního oleje z citronely, který můžete obohatit například eukalyptovým esenciálním olejem. Jejich kombinace vás velmi mile překvapí, navíc nebude po dotěrném hmyzu ani památky.

Dále čtěte: Zahrádkářský kalendář na červen: Co vysadit a na jaké práce na zahradě rozhodně nezapomenout.

Autorský článek, další zdroj: gardendesign.com.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte dovolenou snů

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu