Zahrádkářský kalendář na červen: Co vysadit a na jaké práce na zahradě rozhodně nezapomenout

Zahrada 04. června 2022 | 08:58 — Zuzana Procházková
Ať už patříte mezi zkušené zahrádkáře nebo jste letos poprvé založili záhony plné ovoce, zeleniny či okrasných rostlin, pak budete mít v červnu ruce plné práce. Na zahradě je totiž potřeba udělat mnoho prací k zajištění bohaté úrody a prosperity.
Další 3 fotografie v galerii
Červen je měsícem sběru první rané zeleniny / Depositphotos

Jistě už sklízíte první ranou zeleninu, jahody se také červenají a na stromech se začínají tvořit velké plody ovoce. Červen je však také měsícem, kdy je nutné vysadit pozdní ovoce a zeleninu, dále sestříhat živé ploty i keře, a rozhodně musíte věnovat péči také ovocným stromům. To však není zdaleka vše. Sestavili jsme pro vás přehled těch nejdůležitějších červnových prací na zahradě.

Zeleninová zahrada

V první řadě je potřeba věnovat péči všem tyčkovým rajčatům, které potřebují bezpodmínečně oporu. Stejně tak musíme pravidelně kontrolovat vedlejší výhony a ihned je odstranit. V opačném případě by rajčata dávala veškerou energii do nových výhonků, ale ne do plodů. Poté je důležité pravidelné hnojení a zalévání. Zalévejte však ke kořenům, ne na listy, jinak by se mohly rozvinout plísňové choroby

Červen je také měsícem sběru první rané zeleniny. Jedná se o ředkvičky, hrášek, mrkev nebo rané brambory. Pokud jsme zeleninu pěstovali ve skleníku, tak budeme moci sklízet také první rajčata, okurky i papriky.

Nakonec nezapomeňte na výsev lilků, zelí, letního květáku, letního salátu, brokolice nebo například zimního pórku.

Nezapomeňte na ochranu proti škůdcům

Obecně jsou v prvním letním měsíci zeleninové záhony velmi často napadeny různými škůdci či plísňovými chorobami. Proto je potřeba zeleninu chránit příslušnými postřiky a jinými ochrannými prostředky. Na to skvěle funguje například postřik z česneků. Vyrobíte si jej tak, že nadrtíte zhruba 20 stroužků česneku a zalijete půl litrem obyčejného rostlinného oleje. Uzavřete sklenici a nechte dva dny louhovat. Po uplynutí dvou dnů sceďte a roztok nařeďte vodou. Sama tímto postřikem ošetřuji pravidelně zeleninu i ovoce od jara až do podzimu a po plísních není ani památky. Mohu jen doporučit.

Ovocná zahrada

Pakliže jste už začali sbírat drobné ovoce a bobuloviny, tak nezapomeňte pravidelně odstraňovat shnilé listy nebo listy, jež jsou napadeny plísní. Rozhodně však jahody v červnu již nijak nepřihnojujte.

Dále, kolem ovocných stromů je potřeba nakypřit půdu a přihnojit je tekutým hnojivem. Stejně tak úrodu podpoříme tím, že kolem kmene stromu naneseme mulčovanou trávu, která lépe udrží vlhkost. Všechny ovocné stromy i keříky chraňte proti škůdcům a chorobám postřikem, jako například tím výše popsaným česnekovým.

Okrasná zahrada

U trvalkového záhonu je potřeba odstranit veškeré odkvetlé květy, a to z toho důvodu, že rostlinku nadále vysilují a znemožňují tvorbu plodů či semen. Dále, zhruba v polovině června opatrně vykopejte z půdy veškeré cibulky tulipánů, narcisů, krokusů a dalších cibulovitých rostlin. Přeneseme je do sucha a chladna, ideálně tedy do sklepa, kde je uchováme až do jara.

Výsev nových rostlin se týká zejména nových výhonků růží popínavých, které bychom měli ihned přihnojit.  Dále bychom neměli zapomenout na upevnění opory k vysokým druhům rostlin, jako například k liliím či mečíkům.

V červnu nastává období, kdy musíme pravidelně přihnojovat a zavlažovat skalku, aby nám neuschla. Dále je potřeba nanejvýš dvakrát do týdne posekat trávu a pořádně ji zavlažovat. A to zejména v případě, že byla vysetá na jaře.

Nakonec, nezapomeňte zastřihnout veškeré živé ploty i drobné keříky do požadovaného tvaru. U kvetoucích dřevin poté odstraňte odkvetlé květy. Dále čtěte: Natrhejte si květy černého bezu. Připravíte z nich lahodný sirup a med nebo unikátní smažené řízky.

Autorský článek, další zdroj: gardenersworld.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu