Psí olizování má svůj význam. Naučte se poznat, co znamená

Mazlíčci 13. listopadu 2020 | 10:19 — Klára Sanders
Psí olizování je jejich vrozený instinkt a psi pomocí něj vyjadřují své emoce. Ať už vám psí olizovaní nevadí, nebo vám je opravdu nepříjemné, má tento reflex své důvody.
Další 1 fotografie v galerii
Někomu je psí olizování příjemné a někomu připadá nechutné, přesto má svůj význam / Depositphotos

Je jedno, jestli máte psa malého či velkého vzrůstu, vždy si najde způsob, jak vás uctít psím olizovacím ceremoniálem. Proč nás ale naši mazlíčci mají jako velké lízátko?

Projev náklonnosti

Psi jsou láskyplní živočichové, kteří vám svou přízeň ukazují mnoha způsoby. Jedním z nich je i olizování. Jakmile nás pes olizuje, v mozku se mu začíná uvolňovat endorfin, který pejska uklidňuje a dělá ho veselého. Náklonnost je jeden z hlavních důvodů, proč nás čtyřnohý mazlíček olizuje.

Dožadování se pozornosti

Na olizování většina lidí reaguje pozitivně smíchem, pomazlením nebo pohlazením. Možná se pejsek nudí nebo se cítí osamělý, a tak si říká o vaši pozornost. I negativní reakce ho může povzbudit k olizování. A přestože se ho budete snažit někdy odehnat, stále to pro něj znamená alespoň nějakou pozornost. 

Důkaz podřízenosti

Stejně jako u jiných zvířat, která žijí ve smečkách, i u psa může olizování znamenat gesto, že jste dominantním členem a že je vám podřízený. Pes vám tímto ukazuje, že vy jste jeho páníček, kterého poslouchá a kterému je zavázán.

Jak je to s tvrzením, že jsou psí sliny léčivé

Ano i ne. Musíme se na to podívat z několika úhlů. Nejdříve z pohledu samotného psa. Olizování jiného psa nebo člověka má na něj pozitivní vliv, jelikož se při tomto projevu náklonnosti zvyšuje produkce hormonu štěstí – endorfinu. Tento hormon je velice důležitý, jelikož pokud se nedostavuje, může se v nejhorším případě projevit zhoršeným imunitním systémem. Poté byste byli nuceni přistoupit k podávání potravinových doplňků.

Psí sliny obsahují dezinfekční látky a biologicky aktivní složky, které hubí bakterie a působí protizánětlivě. Je to například enzym losozyn, nebo histatin. Losozyn prokazatelně napomáhá zastavení růstu bakterií, jako je například streptokok. Histatin přispívá k regeneraci tkání, ovšem naopak napomáhá až příliš. Natržená tkáň se zatáhne až tak rychle, že jizva je poté nateklá a plastická.

Pokud Vám pejsek často čistí obličej, je prokázané, že pokud trpíte astmatem, může se vám tato, nebo i další nemoci, viditelně zlepšit. I díky obsaženým bakteriím vám pejsek zlepšuje imunitu. Psali jsme také: Pes dokáže kousáním zničit celou domácnost. Jak ho tohoto zlozvyku rychle zbavit

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Bouřky mohou být nebezpečné. Proč byste měli vynechat sprchování a mytí nádobí během bouřky?

Jaké jsou výhody běhu? Fakta a mýty o tomto sportu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Zavřít reklamu