Pes s kostí v tlamě se zdá samozřejmostí. Málokdo přitom ví, že některými můžete svého mazlíčka i zabít

Mazlíčci 31. srpna 2021 | 09:15 — Zuzana Procházková
Pes s kostí v tlamě, to je kombinace, kterou vídáme od malička v pohádkách a v knížkách. Spousta lidí má tak nejspíš zažité, že kosti jsou pro psy naprosto bezpečnou stravou. To však není tak úplně pravda. Některé kosti můžou psa i zabít. Jak to tedy doopravdy je?
Další 3 fotografie v galerii
Syrové kosti zlepšují trávení a přispívají k dobré kvalitě zubů / Depositphotos

Majitelé psích mazlíčků se dělí většinou na dva tábory. Jedni z nich by svým pejskům kosti nebo syrové maso nikdy nedali, druzí zase zastávají ten názor, že je to návrat k psí přirozenosti. Pravda je někde uprostřed.

Kosti a syrové maso v určitém objemu a za určitých okolností uškodit nemůžou, spíše mu prospějí. Zlepšují trávení a přispívají k dobré kvalitě zubů. Okusováním kostí a jejich přežvykováním si totiž pes přirozeně čistí zuby, odstraňuje zubní kámen i plak a posiluje žvýkací svaly.

Na vařené kosti zapomeňte

Ohledně podávání kostí psovi platí jedno základní a velmi důležité pravidlo. Psovi nikdy nepodávejte nijak tepelně upravené kosti, neboť ty mění strukturu. Pokud chcete začít psa občasně krmit kostmi, vždy mu dávejte jen ty syrové, a také adekvátně veliké. Rozhodně je ideální, abyste na kostech nechali také nějaké to maso a kůži, což pejskovi napomůže ke správnému trávení. Vybírejte také kosti, které jsou z mladých zvířat. Je to z toho důvodu, že tyto kosti jsou pružné a nelámou se.

Pes si na kosti potřebuje nejprve zvyknout

Jestliže byl váš pejsek doposud krmený pouze granulemi a občasně například vařeným libovým masem nebo dalšími pochoutkami, pak je potřeba začít s podáváním syrových kostí postupně. Je to z toho důvodu, že pejsek bude tyto kosti zpočátku velmi těžko rozmělňovat a dlouho trávit. Proto začínejte například s malými syrovými kostmi a při konzumaci pejska hlídejte, jak si s nimi poradí.

Jakou zvolit velikost a typ kostí?

Co se týká velikosti kostí a jejího druhu, zde je potřeba přihlédnout na to, k jakému účelu budete kosti psovi dávat. Pokud pouze na okus, pak jsou ideální velké hovězí nebo vepřové kosti. Oproti tomu například kuřecí skelety, krky a křídla, dále telecí i jehněčí žebra jsou zase vhodné přímo na krmení.

Morkové kosti jsou výživnou pochoutkou

Pro psy jsou naprosto ideální morkové kosti, neboť jsou velmi výživné a tučné zároveň. Dávejte si však pozor na to, že morkové kosti patří k těm nejtvrdším a pejsci by si o ně mohli i například vylomit zub. Proto je potřeba, abyste kost psovi včas zase sebrali. Dále čtěte: Nedozrávají vám rajčata? Urychlete nyní jejich zrání a zajistěte sladkou chuť i s minimem slunce.

Zdroj: dogtime.com, animalemergencyservice.com, gallant.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu