Nedozrávají vám rajčata? Urychlete nyní jejich zrání a zajistěte sladkou chuť i s minimem slunce

Zahrada 24. srpna 2021 | 07:23 — Zuzana Procházková
Tento rok museli zahrádkáři odkládat výsadbu sazenic kvůli chladnému jaru a stálým dešťům. Proto se u spousty zeleniny i ovoce posouvala doba sklizně na pozdní léto. Bohužel se to týká také rajčat. Abyste nepřišli o část úrody, poradíme vám, jak uspíšit jejich dozrání.
Další 3 fotografie v galerii
Kvůli chladnému jaru a deštivému počasí rajčata dozrávají pomalu / Depositphotos

Letošní červenec rozhodně nebyl měsícem bohaté sklizně rajčat, jako tomu bylo předchozí rok. I v obchodech byla rajčata v létě poměrně drahá. Jarní chladné dny stále oddalovaly termíny výsadby a rajčata trpěla v květináčích doma za okny. Jakmile se už zdálo, že je teplota na výsev vhodná, přišly bouřky. Pokud zahrádkáři nepěstovali odolné odrůdy, tak jen stěží mohli rajčata zasadit.

Ve výsledku rajčata ani na konci léta nijak hojně nedozrávají. Oproti tomu mnozí pěstitelé evidují to, že se rajčata stále více rozvětvují. Nejspíš to je způsobeno tím, že časté deště uvolnily z půdy více dusíku než v letech přechozích. Velký problém však zaznamenali také ti pěstitelé, kteří ke svým rajčatům během jara dávali dlouhodobě uvolňující hnojiva. Ta se pak rozkládala i v době, kdy už měla být rajčata sklizena.

Jak tedy urychlit zrání rajčat?

Abyste mohli uspíšit dozrání rajčat, je potřeba se zaměřit na přebytek obsahu dusíku a eliminovat jej. Nadmíra dusíku totiž škodí nejen rostlinám, ale také podzemní vodě. K jeho odstranění vám poslouží postranní stonky rajčat. Nevyštipujte tedy zálistky, počkejte, a až po prvním květenství je odstraňte. Tím se dusík vyváže v rostlině, ale pouze v odstraněných postranních částech, nikoliv v hlavním stonku.

Druhým krokem v odstraňování dusíku je síran draselný. Díky němu bude zaručeno, že rostliny rajčete budou schopny hospodařit s vyráběnými cukry, tedy je budou ukládat tam, kde je potřeba. Navíc by tento krok měl zpomalit růst rajčete a naopak podpořit dozrávání plodů.

Aby byla rajčata zaručeně sladká

Spousta pěstitelů si stěžuje na to, že jejich rajčata nejsou nyní na konci léta už vůbec sladká. Sladkost a plnou chuť dodává rajčatům zejména draslík s hořčíkem. Proto si připravte postřik, respektive zálivku, ze síranu draselného a hořečnatého.

Pozor na svinování listů u rajčat

Nečekané oteplení během posledních letních víkendů spolu s nedostatkem draslíku stojí za tím, že se vrchní listy rajčat začínají svinovat. Jestliže mají rajčata nedostatek draslíku, nejsou schopna efektivně distribuovat vodu. Z toho důvodu se horní listy raději svinou, aby se z nich vypařovala voda. To je však problém. Znamená to, že rajče nepřijímá živiny tak, jak by mohlo. Ve výsledku se rostlina stále rozvětvuje, ale rajčata nedozrávají. Dopřejte jim tedy zálivku či postřik v podobě síranu draselného a poté je pravidelně zalévejte. Zanedlouho by se měly listy rozvinout. Dále čtěte: Zajistěte si bohatou úrodu malin a rybízu napřesrok. Tyto kroky rozhodně nezanedbejte.

Zdroj: gardeningknowhow.com, bhg.com, chovatelka.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu