Nejčastější chyby, kterých se lidé nevědomky dopouští při výchově psa

Mazlíčci 02. září 2021 | 06:33 — Zuzana Procházková
Jak se říká, pes je nejlepší přítel člověka. Miluje vás nadevše a vy byste mu lásku chtěli opětovat tím, že mu dovolíte vše. To je ale problém. Správná výchova a výcvik je totiž jedna z nejdůležitějších věcí, která buduje u psa respekt a upevní vaše pouto. Spousta lidí však při výcviku dělá chyby. Ukážeme si ty nejzásadnější.
Další 3 fotografie v galerii
Vhodným výcvikem se upevňuje pouto mezi páníčkem a jeho psem / Depositphotos

Stejně tak jako láska k vašemu pejskovi je důležitý i správný výcvik. Mnozí psí psychologové uvádí, že právě vhodným výcvikem se upevňuje a prohlubuje pouto mezi páníčkem a jeho psem. Během výcviku si k vám pes buduje také respekt. Díky tomu bude posléze poslouchat vaše povely, a to je zásadní, neboť nenatropí nikde neplechu.

Při výcviku se však vyvarujte několika nejčastějších chyb, které si hned rozebereme. Nikdo není dokonalý a chyb se dopouští každý. Je však důležité, aby to nebylo neustále, neboť pak by výchova psa mohla mít špatné následky, které nejsou lusknutím prstu napravitelné.

Pejska neustále opravujete, ale nechválíte

Aby byla výchova psa účinná a úspěšná zároveň, je potřeba k ní přistupovat pozitivně. Tím je myšleno to, že daleko většího úspěchu dosáhnete, když pejska povzbuzujeme a odměňujeme, než když ho trestáme. Jestliže při výchově často kombinujete odměny a tresty, pejsek se stává zmateným, neboť neví, jestli ho zrovna trestáte nebo odměňujete. Nakonec, pejska odměňujte vždy až ve chvíli, kdy úspěšně splní pokyn.

Pejska trénujete příliš dlouho

Délka výcviku je další oblastí, ve které spousta páníčků chybuje. Délka jednoho výcviku má pochopitelně svá omezení. Pokud jej budete trénovat hodiny a hodiny, začne se nudit, blbnout a z výcviku si neodnese nic. Proto, pokud vašeho pejska budete učit nový pokyn, ale on jej stále nebude umět, tak si na chvíli dejte pauzu. Navíc, chyba bude někde na vaší straně, neboť pejsek neví, co se po něm chce.

Pokyny s pejskem nedostatečně procvičujete

Po tom, co se váš pejsek úspěšně naučí nový pokyn, nastává „fáze 2“. Je potřeba s pejskem tento pokyn i nadále pravidelně procvičovat. Tak jako lidé i psi zapomínají a můžou zapomenout pokyny, které pravidelně neprocvičují.

Pejska trénujete, i když má špatnou náladu a necítí se dobře

Předposlední častou chybou je to, že chcete od pejska výkon a výcvik v momentě, kdy se necítí dobře a má špatnou náladu. Zkuste si to představit, že vám by nebylo dobře, ale někdo od vás chtěl výkon, taky by to asi úplně nefungovalo. Proto pejska cvičte tehdy, kdy na to on má náladu, jinak si výcvik bude spojovat s negativními pocity.

Povely bezvýsledně opakujete

Poslední chybou je bezvýsledné a neustálé opakování. To je také jedna z nejčastějších chyb, která vede k neúspěšnému výcviku. Jedná se o to, že pokud pejskovi řeknete sedni, ale on nic nedělá, tak povel už neopakujte. Spousta lidí totiž povel sedni neustále opakuje a myslí si, že se pejsek jednou chytí. Tak to ale nefunguje a stane se akorát to, že pes bude mít v souvislosti s tímto povelem neuvěřitelný zmatek. Dále čtěte: Pes s kostí v tlamě se zdá samozřejmostí. Málokdo přitom ví, že některými můžete svého mazlíčka i zabít.

Zdroj: thesprucepets.com, akc.org, thebark.com.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte dovolenou snů

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu