Dejte pozor na tyto potraviny. Psi je sice milují, ale můžou je i zabít

Mazlíčci 10. prosince 2021 | 07:13 — Zuzana Procházková
K jídelníčku domácího mazlíčka mívají majitelé většinou odlišné přístupy. Někdo psovi dává všechny zbytky, jiní se zase podělí o každou svačinu a další zase například pejskovi nedají nic jiného než granule. Co je však správné? Pokud si myslíte, že vašemu psovi nic neuškodí, jste na omylu. Existují potraviny, které jsou pro něj vyloženě nebezpečné.
Další 3 fotografie v galerii
Zkontrolujte jídelníček vašeho psa, některé potraviny mu můžou ublížit / Pixabay

Jestliže jste zvyklí vašemu domácímu mazlíčkovi dávat s láskou každé jídlo, o které jen pohledem zavadí, tak s tím co nejdříve přestaňte. Psovi totiž můžete velmi ublížit, což může v krajních případech skončit i smrtí. Spousta běžných potravin, které lidé denně konzumují, je pro psy velmi riziková. Může se jednat i o ovoce nebo zeleninu. Pokud tedy chcete pro svého domácího mazlíčka udělat to nejlepší, zrevidujte jeho jídelníček a tyto potraviny mu nikdy nedávejte.

Čokoláda

Čokoláda je jednou z nejnebezpečnějších potravin pro psy a je to o ní velmi dobře známo. Je to z toho důvodu, že obsahuje kofein a theobromin, což je hořký alkaloid kakaovníku. Tyto dvě látky psí organismus vylučuje nesmírně pomalu a těžce, přičemž se jimi může při velkém obsahu otrávit.

Avokádo

Dáváte vašemu pejskovi kousky oloupaného zralého avokáda? Pak je vše v pořádku, neboť avokádo svým obsahem zdraví prospěšných tuků a mastných kysel psovi prospívá. Pokud však se nějakým nedopatřením váš domácí mazlíček pustí i do listu, slupky nebo do pecky, pak je problém na světě. Tyto části avokáda totiž obsahují persin, fungicidní toxin, který může psa i zabít.

Česnek a cibule

Pro českou kuchyni zcela běžné potraviny, které mnozí používají na denní bází. Ovšem pro psa jsou česnek a cibule v jakémkoli stavu, ať už v syrovém, vařeném nebo sušeném, velmi nebezpečné. Tyto suroviny totiž obsahují látky, které se rychle vstřebají a poškozují červené krvinky. Otrava se projeví bohužel až po více dnech.

Brambory

Brambory obsahují toxiny, které se při vaření přemístí do vody, takže svým způsobem nejsou pro psy jedovaté. Stále jsou však pro psy nevhodné. To z toho důvodu, že bramborový škrob psi špatně tráví, navíc může vyvolat i vážné žaludeční či střevní potíže.

Makadamové ořechy

Ořechy jsou obecně pro psa velmi nebezpečné a není vhodné jim je dávat. Jedny z nejhorších jsou však ty makadamové, kterou mohou psovi způsobit třes a v horším případě i ochrnutí. Úplně nejhorší je muškátový oříšek, jehož požití psem může skončit fatálně. Navíc, tak jako lidé i psi na ořechy můžou být alergičtí.

Nezralé a velmi přezrálé ovoce

Psovi nikdy nepodávejte nezralé ovoce, které ma vysoký obsah kyselin dráždících žaludek. Stejně tak mu ani nedělá dobře ovoce přezrálé, neboť to obsahuje velké množství jednoduchých cukrů, které v trávicím systému začnou kvasit a způsobí průjem a nadýmání. Dále čtěte: Vyžeňte myši z chalupy i z domova jednou provždy. Vsaďte na osvědčené rady.

Zdroj: battersea.org, akc.org.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu