Nevyhazujte skořápky z pistácií. Jednoduše z nich vytvoříte krásnou dekoraci či šperk

Ostatní 30. prosince 2019 | 12:25 — Helena Malá
Pochutnáváte si rádi na pistáciových oříšcích? Tak to vám po hodování určitě zůstává hromada skořápek. Běžně lidé tyto skořápky vyhazují do odpadkového koše nebo do kamen. Pokud si je ale necháte, můžete z nich snadno vyrobit krásnou dekoraci do bytu nebo dokonce i šperk pro sebe či vaše blízké.
Dalších 6 fotografií v galerii
Skořápky z pistácií vybízejí ke kreativní tvorbě, k práci vám stačí podložka a lepidlo, případně barvy / Pinterest

Možná vás to dosud vůbec nenapadlo, ale i z pistáciových skořápek lze vytvořit něco hezkého. Jediné, co budete potřebovat, jsou skořápky, tavná pistole, barvy a podložka třeba z tvrdého papíru neb kartonu.

Svícen na čajovou svíčku

Z tvrdého papíru si vystřihněte kolečko tak, aby bylo o pár centimetrů větší, než je rozměr čajové svíčky. Doprostřed kolečka si pak nakreslete tužkou obrys čajové svíčky v hliníkovém obalu a nachystejte si k ruce pistáciové skořápky, které před tím důkladně umyjete ve vodě a pečlivě osušíte. Skořápky začnete lepit od středu k vnějšímu okraji. V další řadě začněte lepit skořápky tak, aby zakrývaly spoj mezi dvěma skořápkami před sebou.

Nakonec ještě nalepte několik skořápek pod papírové kolečko - vytvoříte tak jakési nožičky, na kteréch bude celý svícen stát. Ochráníte tak nábytek před působením tepla z hořící svíčky. Hotový svícen obarvěte třeba pomocí spreje v barvě, jaká vám nejlépe pasuje. Pokud máte jen běžné barvy a štětec, je lepší si skořápky nabarvit dříve, než je začnete lepit.

Bezúdržbový sukulent

Máte rádi zelené rostlinky, ale nemáte čas se o ně starat? Nebo byste rádi měli trochu zeleně třeba v koupelně bez oken, kde se běžným rostlinám dařit nebude? Se skořápkami od pistácií si vaše přání snadno splníte. Vytvoříte si totiž sukulent, který na první pohled ani nerozeznáte od toho skutečného.

Postup je podobný jako při výrobě svícnu, tentokrát ale musíte zaplnit i úplný střed. Nejprve si proto pomocí tří skořápek vytvoříte základ růžice a pak kolem dokola nalepíte další skořápky. Nakonec vše obarvíte zelenou barvou, případně můžete na konečky dodat ještě fialkový nádech, záleží to čistě na vás. Hotový sukulent připomínající netřesk můžete dát do květináčku či jiné nádoby, například starého šálku na kávu.

Rozkvetlá větev

Stejný postup jako v předchozích případech zvolíte i tehdy, pokud budete chtít ze skořápek vytvořit kvítečky. Ty pak stačí pomocí tavné pistole nalepit na větvičky, které si přinesete domů třeba z procházky. "Rozkvetlé" větvičky můžete ponechat jen tak, ale klidně je obarvěte růžovou a bílou barvou, budou vám tak připomínat rozkvetlé jaro.

Skořápkové šperky

Skořápky lze proměnit i ve šperky. Do dvou skořápek nejprve pomocí ostrého nástroje vyvrtejte dvě dírky a pak skořápky slepte do tvaru listu kapradiny. Dílko obarvěte zlatou či stříbrnou barvou ve spreji, do dírek navlečte kroužky s řetízkem a náhrdelník je hotový.

Skořápky můžete použít i k výrobě náušnic. Provrtejte si na nich opět malé dírky a obarvěte si je podle svého gusta. Pak je navlečte pomocí malých kroužků na řetízek zakončený náušnicí (seženete jej v bižuterii). Barvu můžete ještě zafixovat průhledným lakem.

Věnec na dveře

Když si vyrobíte zásobu větších či menších kvítků z pistáciových skořápek, můžete je pak nalepit na korpus ve tvaru věnce a ten pak zavěste na dveře nebo vám může posloužit jako dekorace na stůl. A opět je jen na vás, zda výtvor ponecháte v přírodní podobě nebo skořápky obarvíte. Návod na výrobu misky z konfet nebo knoflíků najdete v našem článku zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu