Jednoduchý fígl, díky kterému vyčistíte toustovač bez námahy

Ostatní 17. ledna 2020 | 13:17 — Anna Novotná
Křupavé tousty miluje hodně lidí, málokomu se ale pak chce čistit toustovač od připálených zbytků sýra. Existuje přitom jeden naprosto jednoduchý trik, díky kterému vyčistíte svého pomocníka zcela bez námahy.
Další 3 fotografie v galerii
Připečený sýr v toustovači nemusí být problém / Internet

Asi málokomu se podaří připravit toust tak, že z něj nevyteče sýr. Pokud připravujete hned několik toustů třeba k večeři pro celou rodinu, vypadá toustovač opravdu příšerně. Poté, co si pochutnáte na křupavém toustu, vás pak čeká úmorná práce s odstraněním připálenin. Mnozí ztratí nervy a vrhnou se na spálený sýr nožem nebo vidličkou. Jenže pak společně se sýrem seškrábou i teflonový povrch a toustovač je prakticky zničen.

Na myčku pozor

Někomu se osvědčilo vyndat teflonové desky a dát je do myčky. Jenže ne každý toustovač má desky vyndávací. A hlavně, teflonové nádobí se může v myčce zničit. Pokud tedy výrobce výslovně nepovoluje automatické mytí, raději se mu v případě teflonového nádobí vyhněte. Po prvním umytí to sice nemusí být hned vidět, ale po čase se teflon poškodí, začne se na něm připalovat jídlo a nakonec se vrstva teflonu začne odlupovat. Existuje daleko lepší a jednodušší způsob, jak z toustovače odstranit připečený sýr.

Papírová kuchyňská utěrka to jistí

Bude to možná znít neuvěřitelně, ale k perfektnímu a hlavně bezpracnému vyčištění toustovače vám postačí tři ústřižky kuchyňské utěrky. Dejte je na sebe a ze spodní části je postříkejte vodou z rozprašovače. Namokřené utěrky vložte do toustovače a pěkně je přimáčknětě k připálenému povrchu.

Takto nechte nějakou dobu působit, ideálně přes noc. Přístroj hlavně nezapínejte do elektriky, nechte vlhké kuchyňské utěrky z papíru pracovat jen tak. Ráno budete překvapeni. Utěrky do sebe veškerou špínu a připáleniny doslova nasají. Pak už jen stačí papírovou utěrkou dočistit poslední zbytky a máte hotovo.

Fígl s pečícím papírem

Vyzkoušet můžete také vychytávku, díky které vám sýr do toustovače už nikdy nevyteče. Stačí si vzít na pomoc pečicí papír.

Pečicí papír ustřihněte tak, aby o něco málo přesahoval okraje toustovače. Pak si připravte tousty podle svého gusta a vložte do přístroje. Tousty by se nikde neměly dotýkat teflonového povrchu, ale měly by ležet prakticky zabalené v pečicím papíře. Pokud sýr vyteče, zůstane v pečicím papíře.

Musíte ale počítat s tím, že kvůli pečicímu papíru budete tousty zapékat o něco déle. A zřejmě nikdy nedocílíte takové křupavé kůrčičky, jako když připravujete toust bez něj. Mnozí ale tento drobný nedostatek oželí, když ví, že se pak vyhnou pracnému drhnutí a mají prakticky okamžitě toustovač opět připravený k dalšímu použití. Dále čtěte: Je vaše prádlo zašedlé? Zapomeňte na chemická bělidla a sáhněte pro pomoc do spíže.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu