Lidí se často při mytí auta dopouští chyb, které mohou vozidlu v konečném důsledku uškodit

Ostatní 06. února 2020 | 17:20 — Anna Novotná
Umýt čas od času auto je nutnost, ale není to tak snadné, jak to na první pohled vypadá. Řada lidí se stále při mytí svého plechového miláčka dopouští mnoha chyb, které mohou vozidlu v konečném důsledku uškodit.
Další 3 fotografie v galerii
Pokud necháváte auto čistit jen v myčce, moc dobrou službu mu tím neděláte / Depositphotos

Čisté auto je vizitkou majitele. Pokud si myslíte, že nejlépe uděláte, když s autem zajedete na myčku, velmi se pletete. Kartáče nejsou moc šetrné a zejména dnešní vodou ředitelné laky mohou karoserii raz dva poškrábat.

Ten, kdo si svůj vůz doopravdy hýčká, umývá a voskuje svého krasavce zásadně ručně. Na výběr máte v tomto případě prakticky dvě možnosti - buď zajet na nejbližší ruční myčku nebo svého miláčka umýt doma na dvorku. Zapomeňte ale na to, že vezmete do ruky zahradní hadici, auto ze všech stran ostříkáte vodou a budete si myslet, že po takovém úkonu bude vaše vozidlo čisté. Pokud máte na autě klasický lesklý lak, vyvarujte se těchto nejčastějších chyb:

Používání houby

Houbou se auta myjí docela dobře a je to dost rozšířený prostředek, pro lak auta je ale pohromou. Jistě jste se také někdy setkali s drobounkými škrábanci na kapotě či střeše, viditelnými jen na přímém slunci. Právě za nimi stojí houba, protože má rovný povrch a chytají se na ni drobná zrníčka prachu a jiné malinké nečistoty - které pak jezdí s houbou po celém autě. Technikou používání houby se takové následky dají omezit, nikdy ale zcela eliminovat - houba ve výsledku vždy páchá na vrchní vrstvě laku škody.

Lepší je žínka z mikrovlákna, klidně i se střapci, protože rovný povrch nemá. A řešením může být v určitých případech i samotný vysokotlaký čistič, tzv. wapka, kdy vůbec nedojde ke kontaktu ničeho pevného s povrchem auta a nečistoty jsou smývány jen vodou se šamponem. Na intenzivní znečištění to stačit nebude, třeba jen hmyz přilepený k přídi auta s ní ale odstraníte.

Nedostatek čisté vody

Jednou z nejčastějších chyb je nedostatek čisté vody. Řidiči/ky často naberou jeden kýbl vody a doslova opatlají auto najednou. Je třeba si ale uvědomit, že se špinavou vodou se vracejí zpět i drobné části prachu, které při dalším omývání škrábou lak. Výsledkem takového mytí jsou drobné škrábance viditelné například na přímém slunci.

V případě omezeného množství vody je nutno alespoň dodržet pravidlo dvou kýblů, kdy jeden slouží k oplachování žínky od hrubých nečistot a druhý k namáčení do čisté vody se saponátem. Pokud totiž budete používat dokola jen jednu špinavou vodu, ani žínka z mikrovlákna nespasí vše.

Jar místo autošamponu

Běžné kuchyňské mycí prostředky jsou skvělé na mytí nádobí, ale ne auta. Bývají totiž často agresivnější než autošampon a z karoserie si tak snadno odstraníte třeba i starý vosk, který na ní pochopitelně chcete zachovat. Vždy si proto vyberte kvalitní autokosmetiku a vždy si předem přečtěte návod k použití.

Neumytá skrytá místa

Mnoho lidí myje auto jen na efekt, aby se co nejvíce líbilo. I to je lepší než nic, ale nevyplatí se očistu skrytých míst zanedbávat. Zejména u starších aut se může vyplatit vystříkat vodou i podběhy, protože odtud dostanete bláto, vlhké listí, chemie ze zimního ošetřování silnic nebo cokoliv podobného. Když se na takovou špínu vykašlete, bude nečistota držet vlhkost, což může mít za následek i zrezivění. Péči byste měli věnovat také prostoru pod víčkem nádrže, vnitřním prahům dveří, víku kufru a dalším podobným zákoutím.

Používání jedné žínky

Zejména přední kola jsou většinou černá od brzdění - tyhle nečistoty jsou pevné částice a kvůli podobným mají diesely filtry DPF. Podstatné ale je, že to jsou pevné částice. Jsou mikroskopické, ale pořád pevné, takže také můžou poškrábat lak. Je vhodné mít jednu žínku na auto a druhou na kola, kterou může nahradit i měkký kartáč nebo cokoli podobného - kola nebývají tak náchylná k odření jako lak vozu.

Samovolné usychání auta

Kapky, které zůstanou na autě po umytí, nejsou destilovaná voda a nejsou ani dokonale čistá voda. Někdy je ve vodě tolik minerálů, že jsou zaschlé kapky vidět i pouhým okem hned, jindy zanechají fleky viditelné pouze pod určitým úhlem. V každém případě je lepší vůz po umytí do sucha utřít jemným hadrem - zas tolik práce navíc to není a výsledek za to stojí. Dále čtěte: Připravte se na zimu. Vyrobte si za pár minut zásobu nemrznoucí směsi do odstřikovačů.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu