Škrábance na autě můžete dobře zahladit pomocí běžných domácích prostředků

Ostatní 23. února 2020 | 10:20 — Anna Novotná
Poškrábané auto není ničím neobvyklým. Sklo se často poškrábe při úklidu výběrem nevhodných prostředků a postupů při jeho čištění a mytí. Rýhy na skle jsou neduhem poměrně častým, ale nemusíte kvůli nim okamžitě s autem do servisu.
Další 3 fotografie v galerii
Poškrábané sklo lze někdy jednoduše opravit / Depositphotos

Našli jste na skle nevzhledný škrábanec? Pokud se vám do škrábance nevejde nehet, můžete ho opravit bez pomoci profesionála. K odstranění škrábanců můžete použít běžné domácí prostředky. 

Jak zahladit škrábanec na skle

Abyste mohli škrábanec odstranit, nejprve pečlivě očistěte povrch skla. Vymáčkněte na hadřík trochu zubní pasty, která obsahuje jedlou sodu a není na gelové bázi. Zatlačte na tubu s pastou a vymáčkněte jen velmi malé množství. Bavlněným hadříkem v malých krouživých pohybech rozetřete pastu pouze po škrábanci. Podobně, jako zubní pasta na sklo, se dá použít také soda. Nejen na okna, ale třeba i na sklokeramickou kuchyňskou desku. Ideální se zdá kombinace sody a zubní pasty s bělícím účinkem.

Pochopitelně také můžete v obchodě pořídit speciální lešticí pasty. Sehnat se dá i prášková pemza, poměrně dobře známý artikl v odvětví sklářského průmyslu, který zná jeho vlastnosti vhodné pro leštění skla. Podobně funguje také abrazivní hmota. Jakmile je škrábanec očištěný a ošetřený, stačí jen sklo opatrně otřít a vyleštit.

Tip: Pokud se vám nedaří škrábance odstranit nebo se bojíte, že uděláte více škody než užitku, obraťte se přímo na autoservis TUkas. Vyřeší vám vše od běžné prohlídky, výměny pneumatik, STK až po přípravu vozu na jaro. Nově nabízí také dezinfikaci interiéru pomocí ozónu, což zlikviduje ve vašem voze všechny bakterie, viry i plísně.

Větší škrábance

Větší škrábance je však potřeba přenechat odborníkům. Již dávno neplatí, že vás budou nutit vyměnit celé autosklo. Odborníci jsou schopni vyleštit škrábance na skle, dokonce vyčistit sklo poleptané kyselinou nebo poškozené sklo jiskrami rozbrušovací brusky. Leštění skel provádí jak v interiéru, tak i v exteriéru. Umí opravit nejen autoskla, ale také sklo čiré okenní, dveřní, běžné, kalené, lepené, skleněné výlohy i fasády, skleněné doplňky v bytech. Skla jsou po opravě a vyleštění zcela průzračná a beze stopy předchozího poškrábání či poleptání. Dále čtěte: Připravte se na zimu. Vyrobte si za pár minut zásobu nemrznoucí směsi do odstřikovačů.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu