Nastává čas jehněčího. Je tradiční, chutné a zdravé

Ostatní 02. března 2020 | 14:39 — Šárka Vondráčková
Jehněčí neodmyslitelně patří k blížícímu se jaru. Konzumace tohoto mladého masa má dodat strávníkům symbolickou sílu.
Další 2 fotografie v galerii
V českých kuchyních se jehněčí maso znovu začíná objevovat na talířích. Ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi je ale stále dost opomíjené. / Depositphotos

Ve světě poměrně oblíbené jehněčí maso pochází z mladých ovcí ve věku do šesti měsíců. Jde o maso velmi kvalitní a zdravé - má zajímavou chuť, je dobře stravitelné, nemá moc tuku a obsahuje spoustu vitaminů i železa, vápníku a fosforu. Díky velkému množství bílkovin je také vhodné i při dietě. Velkou tradici má jehněčí na Valašsku, kde se maso přidávalo k zelí, kapustě i bramborám. O tom, jak si naložit kysané zelí do sklenic, jsme psali zde.

Maso zbavte tuku a servírujte teplé

Skopové maso se vyznačuje typickou příchutí, u křehkého jehněčího je však mnohem slabší. Nejméně cítit je maso jehňat, která se pásla venku. Tradičně se upravuje s česnekem a bylinkami, hodí se k němu výrazný rozmarýn nebo tymián, u nás se používá třeba majoránka. Pokud chcete typickou chuť zeslabit, při přípravě maso odblaňte a zbavte veškerého tuku - právě lůj je nositelem výrazné vůně. Jehněčí vždy podávejte na nahřátých talířích ihned po upečení.

Jehněčímu masu svědčí bylinky, česnek nebo jalovec

K odstranění typického jehněčího aroma je ideální na jeho přípravu použít hodně bylinek, které si s ním díky organickým látkám nejen skvěle poradí, ale s chutí masa se i perfektně skloubí. Ideální je rozmarýn, česnek, majoránka, šalvěj nebo jalovec. I tady ale platí pravidlo, že nic se nemá přehánět, protože by chuť jehněčího mohla vymizet úplně. Toto maso ale skvěle doplní i červené víno, ve kterém jej můžete přes noc marinovat. 

Jehněčí ragů na víně

Suroviny:

  • 800 g jehněčího plecka
  • 80 g slaniny
  • mrkev, celer, petržel
  • 1 větší cibule
  • 80 g oleje
  • 1,5 dl červeného vína
  • 1 lžíce hladké mouky
  • koření: nové koření, pepř, bobkový list, tymián, citron, sůl
  • máslo

Postup:

Slaninu nakrájíme na nudličky, opečeme na oleji, přidáme na kostky nakrájenou zeleninu a koření, osmahneme, pak vložíme na kostky nakrájené maso, krátce opečeme, podlijeme a dusíme doměkka. Když je maso měkké, zaprášíme omáčku moukou, zasmahneme, přidáme víno, lžíci másla, dochutíme a povaříme. Omáčku procedíme a přeléváme přes maso.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Výzkum naznačuje, že lidský mozek pracuje velice podobně jako kvantový počítač

Nejzdravější káva je filtrovaná, shodují se studie. Může...

Peugeot slaví 130 let závodění. Fascinující výstava...

Březen je ideální čas na jarní restart trávníku:...

Jaro je ideální čas na přípravu zahrady: Přilákejte...

Vůně benzínu sponzory neláká, dnešní motorsport je ve...

Domácí vaječný koňak jako krásný dárek. S vynikající...

Zavřít reklamu