Pokud nemůžete sehnat v obchodě kvasnice, jednoduše si je doma vyrobte. Není to nic složitého
Droždí se v posledních týdnech stalo nedostatkovým zbožím. Lidé ale chtějí péct buchty, koláče, kynuté knedlíky i pečivo. Naštěstí existuje řešení v podobě domácí přípravy kvasnic. Uvidíte, že ve všem zastanou ty kupované.
Brambory a pivo
Droždí lze připravit například z brambor a piva. Co budete potřebovat:
- 500 g brambor
- 60 g cukru
- 2 lžíce piva
- voda
Brambory nejprve uvařte do měkka. Oloupejte, prolisujte a přidejte tolik vody, aby z nich byla hustá kaše. Do ní potom přimíchejte cukr rozpuštěný v malém množství vody – při jeho rozpouštění by měla vzniknout hmota sirupovité konzistence. Vše dejte vykynout na teplé místo. Během kynutí přidejte 2 lžíce piva a dobře zamíchejte. Nechte kynout dalších 24 hodin a kvasnice jsou hotové. Na 500 g mouky použijete asi 4 - 6 lžic domácích kvasnic. Těsto pak krásně nakyne.
Droždí z jablek
Vyzkoušet můžete také droždí z jablek. Co budete potřebovat:
- 1 jablko (použít můžete i hrušku)
- 1 hrnek hladké mouky
- 1 hrnek vody
Jablko dobře omyjte a pokrájejte ho i se slupkou na kousky, dejte do zavařovací sklenice a zalijte vodou. Sklenici přikryjte víčkem a nechte ji dva dny v teple. Poté kousky jablek vyndejte a přidejte k výluhu mouku. Promíchejte, nechte vzniklé droždí ještě alespoň 20 minut odpočívat a můžete se pustit do pečení.
Sušené ovoce
Kvasnice můžete doma vyrobit i pomocí sušeného ovoce a vody. Co budete potřebovat:
- sušené ovoce (rozinky, švestky, meruňky a podobně)
- mouku
- vodu
Sušené ovoce dejte do nádoby a přilijte 30 - 40 ml (cca 2 - 3 lžíce) vody. Zamíchejte. Voda se začne zakalovat. Ke směsi přisypejte mouku, množství by se mělo objemově rovnat směsi vody a ovoce, která už je v míse. Pokud nemáte po ruce váhu, přidejte tolik mouky, aby vzniklo tekuté, mokré těsto. Potom už čekejte. Udržujte nádobu v teple, ale ne v horku. Po zhruba 12 hodinách uvidíte, jak se tvoří bubliny. Po cca 24 - 48 hodinách odeberte část hmoty a přidejte k ní 30 - 40 ml vody a opět mouku a proces opakujte. Tentokrát by se bubliny ve vzniklém kvásku měly objevit mnohem rychleji. Nyní máte kvásek připravený k pečení. Z domácích kvasnic si můžete upéct třeba chleba nebo rohlíky, recepty najdete v našem článku zde.