Olivový olej je dobrý nejen na vaření. Využijete jej při úklidu i na zahradě

Ostatní 10. května 2020 | 08:14 — Helena Malá
Že je olivový olej vynikající surovina v kuchyni, ví asi každý. Ale ne každý už ví, že se dá tato potravina využít i jiným způsobem. Třeba jako leštěnka, odstraňovač barvy nebo žvýkačky.
Další 3 fotografie v galerii
Olivový olej je všestranný pomocník v domácnosti / Depositphotos

Někdo si nedokáže představit přípravu špaget bez olivového oleje, daší jej dává do salátu a někdo jím jednoduše nahrazuje slunečnicový či řepkový olej. Mít olivový olej doma se však vyplatí nejen v souvislosti s vařením. Možná jste to dosud netušili, ale tento tekutý zázrak vám pomůže i s úklidem nebo na zahradě.

Zářivě lesklý dřez

Zdá se vám váš nerezový dřez už poněkud omšelý? Než jej definitivně vyměníte za nový, zkuste jej vyleštit pomocí olivového oleje. Stačí pár kapek. Nejprve dřez řádně umyjte a vysušte do sucha. Na čistou utěrku pak nakapejte olivový olej a nerezový dřez pečlivě vyleštěte. Stejným způsobem naleštíte také vodovodní baterii. Obojí bude vypadat jako nové. Olivový olej navrátí lesk nejen nerezový věcem, ale i těm z mosazi.

Nábytek jako nový

Potřebujete vyleštit nábytek, ale zrovna vám došla leštěnka? Nezoufejte a sáhněte po olivovém oleji. Ten nábytku neublíží a krásně ho oživí. Pokud vám však vadí vůně olivového oleje, jednoduše do něj nakapejte pár kapek éterického vonného oleje (například citronový). Pak už jen stačí použít měkký hadřík a vzhled nábytku se vám bude měnit doslova pod rukama.

Dokonale čisté auto

Na světlometech vašeho auta se může časem vytvořit povlak připomínající mlhu. Kromě toho, že to nevypadá dobře, tak to hlavně zhoršuje viditelnost. Někdo světlomety začne čistit přípravky s obsahem alkoholu, což ale není zrovna nejlepší řešení. Zkuste si vzít na pomoc olivový olej. Nalijte několik kapek na látku bez žmolků a vetřete do postiženého místa. Už po několika málo minutách leštění zákal zmizí. Olivovým olejem můžete naleštit i plastový kryt palubovky.

Vychytávka pro vařečky

Jestliže často vypracováváte třeba kynuté těsto, určitě víte, jak se vám hmota lepí na vařečku a jak jde pak těsto z vařečky horko těžko dolů. Zkuste jeden fígl s olivovým olejem. Vetřete do vařeček trochu olivového oleje. Vařečky se díky tomu nezalepí a těsto navíc půjde snadno dolů. A nejen těsto, ale i med, marmelády nebo různé lepivé sirupy.

Odstraňovač barev

Oliový olej vám pomůže i v případě, že si vaše děti rády malují barvičkami. Některé barvy totiž nejdou tak lehce z rukou odstranit. Potřete pomalované dětské ruce trochou olivového oleje a jemně jej do kůže vmasírujte. Barva povolí. 

Záchrana zahradního nářadí

Olivový olej zastane práci i na zahradě. Vemte veškeré zahradnické nářadí a setřete z něj staré nečistoty. Pak si nalijte trochu olivového oleje do láhve s rozprašovačem a nářadí jím postříkejte. Olejová vrstva zabrání korozi, navíc se vám na nářadí nebude tolik lepit hlína a další nečistoty. 

Žvýkačka na botě

Přilepila se vám žvýkačka na botu? Sáhněte do spíže pro olivový olej. Hadřík namočený v oleji omotejte kolem inkriminované oblasti na asi 10 minut. To žvýkačku obměkčí a půjde mnohem snadněji seškrábnout. Podobnou metodou lze nechat zmizet i samolepky na čelním okně auta nebo kdekoli jinde. Kápněte olej přímo na povrch samolepky a vetřete ho kolem jejích okrajů. Pokud to hned nezabere, propíchněte ji opatrně špendlíkem na několika místech, aby se olej dostal snadněji skrz. Za chvilku bude nálepka dole.

Naleštěné boty i sedačka

Olivový olej si skvěle rozumí s kůží. Pokud tedy máte kožené boty nebo koženou sedačku, využijte toho. Do bot nebo sedačky vetřete trochu olivového oleje. V případě sedačky nechejte asi 30 minut působit a pak zbytek oleje setřete jemným hadříkem. U bot nechejte olej jen tak vsáknout. Uvidíte, že kůže bude mít okamžitě lepší vzhled. O tom, jak vybrat správný olej do kuchyně, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu