Praktické a levné řešení, jak se můžeme připravit na období sucha

Ostatní 22. května 2020 | 13:40 — Anna Novotná
A nezaprší a nezaprší. I tak by se daly charakterizovat letní měsíce posledních několika let. I když je život plný nejistoty, jedno je bohužel téměř jisté. Letos v létě bude zase sucho. Jak může se suchem bojovat český a moravský zahrádkář?
Dalších 5 fotografií v galerii
Katastrofální sucho trvá v České republice již pátým rokem / Depositphotos

Po celé zemi zmizela podzemní voda a mizí i ta povrchová. Katastrofální sucho trvá v České republice již pátým rokem. Proto je opravdu na čase pokusit se připravit na horší letní měsíce již nyní.

Každý zahrádkář má na svém pozemku nějaké sudy na vodu. Čelit suchu lze tedy zejména zvýšením jejich kapacity. Jednou z dobrých cest je nákup IBC kontejneru, nejčastěji o objemu 1 000 litrů. Přinášíme informace, na co si dát při nákupu pozor a jak postupovat.

Pozor na to, jaký kontejner využijete

Jednou z důležitých věcí, na kterou musíte dát pozor, je, aby kontejner nebyl kontaminován nějakou zdraví škodlivou chemikálií. Nejlepší proto je, když seženete kontejner od sirupu či nějaké jiné poživatiny. Takovou nádrž si bez problémů vypláchnete i doma. Ale i když byly původně v nádrži nějaké chemické látky, ne vždy muselo jít o látky škodlivé. Každopádně je vhodné zakoupit nádrž tam, kde vám garantují možnost jejího použití na zalévání, případně splachování toalety.

Odtokový ventil

U některých nádrží se nachází kompletně funkční odtokový ventil i s vyústěním, takže jste schopni přímo plnit vodu do konví. U některých ale tato součást chybí nebo se také může stát, že potřebujete nádrž připojit jiným způsobem. V tom případě je třeba dokoupit příslušné šroubení. To neseženete v běžných hobby marketech. Spíš se zajímejte o speciální dodavatele IBC kontejnerů. Seriózní prodejce vás také upozorní na to, že existuje celá řada variant závitů. Vedle různého průměru jde také o různě jemné či hrubé závity. A dokonce se ty jemné vyrábějí ve více verzích, které pochopitelně nejsou navzájem kompatibilní. Z toho vyplývá, že není od věci mít promyšleno, co od nádrže čekáte a jaký ventil chcete a koupit nádrž tam, kde prodávají i vhodné příslušenství. Budete tak mít od začátku vše funkční.

Pozor na působení slunce

Při provozu nádrže není špatné kontejner vhodným způsobem odstínit od okolí. Jednak bude nádrž v zahrádce lépe vypadat, ale také nebude s postupem času tolik zarůstat zeleným povlakem. Jinou variantou je i možnost nádrž zakopat do země. Pak je samozřejmě potřeba používat k provozu čerpadlo.

Kolik to stojí

Ceny nových nádrží jsou příliš vysoké. Ale repasované seženete už od 1 000 Kč za kus. V různých hobby marketech pak vycházejí na 3 000 Kč. A někde mezitím se pohybuje nabídka různých inzerátů. K tomu je ještě dobré připočítat šroubení s ventilem. To vychází zhruba od 350 Kč do 800 Kč podle typu a prodejce. Vzniká jednoduchá otázka, zda se vše vyplatí. Záleží pochopitelně na tom, kolik kontejnerů vám „naprší“ a kolik vody reálně využijete. Ale dá se říct, že za každý rok můžete ušetřit 500 Kč i víc jenom na vodě. A to vůbec nepočítáme vyšší výnosy pěstovaných plodin. Po několika letech tedy budete mít vynaložené prostředky zpátky.

Vedle toho ale uděláte dobrou službu pro zadržení vody v krajině. Voda, která by dřív odtekla do dešťové kanalizace, se dostane do půdy a následně se bude vypařovat do vzduchu. Psali jsme také: Připravte si vynikající domácí hnojivo k okurkám či rajčatům. Stačí vám k tomu dvě věci, které máte doma.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu