Uchovejte si část úrody na zimu. Můžete ji zavařit, zmrazit nebo usušit

Ostatní 28. června 2020 | 17:55 — Helena Malá
Uchovávání čáti úrody na zimu nebo horší časy už dnes nemá tak velké opodstatnění jako v minulosti, přesto se této činnosti stále mnoho lidí s nadšením věnuje. Můžete úrodu zavařit, zmrazit nebo usušit. Každá z metod má svá pro a proti.
Další 3 fotografie v galerii
Úrodu ze zahrádky lze zpracovat různými způsoby, třeba zavařováním, sušením nebo mražením / Depositphotos

Samozřejmě, že nejlepší je, pochutnat si na domácí úrodě ovoce či zelenině čerstvé. Jenže ani uchování zásob na zimu není na škodu. Než se do toho pustíte, musíte zvážit, jaký postup zvolíte. Na výběr máte tři základní metody: zavařování, sušení a mražení. Kterou zvolit?

Zavařování

Zavařování vzniklo ve Francii za napoleonských válek, kdy bylo vojákům třeba dopravit potraviny na dlouhé vzdálenosti, aniž by podlehly zkáze. Jeho princip je velice jednoduchý, suroviny se vloží samostatně nebo s vhodným nálevem do sklenice, ta se uzavře a ponoří se na určitou dobu do horké či vroucí vody. Díky vysokým teplotám dojde ke sterilizaci (zahubení bakterií a dalších nežádoucích mikroorganismů) a při následném chladnutí se ve sklenici navíc vytvoří podtlak, čímž se dokonale uzavře. Takto lze zavařit téměř jakékoliv ovoce i zeleninu a dokonce i vařené maso. Celý proces si můžete ještě usnadnit použitím speciálního zavařovacího hrnce. Zavařovat se dá také v troubě nebo v myčce. O tom, jak zavařovat v myčce, jsme psali zde.

Oproti mražení má tento způsob konzervace navíc tu výhodu, že potraviny jsou kdykoliv připraveny k okamžité konzumaci a skladovat je lze prakticky všude a po velmi dlouhou dobu.

Sušení

Dalším klasickým způsobem konzervace je staré dobré sušení. Dříve lidé sušili ovoce rozložené na velkých sítích či roštech, což bylo náročné na prostor. Také se muselo ovoce pravidelně obracet. Dnes už existují modernější metody. Stačí si třeba pořídit sušičku na ovoce. Sušit lze ale také v troubě. Hodně lidí ale i dnes využívá k sušení slunce.

Velkou výhodou sušení je, že když metodu provedete správně, zůstane v ovoci a zelenině zachováno až 80 procent vitaminů a dalších důležitých látek. Sušit ale nelze všechny potraviny, problém je s těmi, co obsahují velké množství vody. Při sušení se jí totiž musí odpařit 80 až 90 procent.

Počítejte však s tím, že i přes moderní pokrok v podobě sušiček na ovoce jde stále o poměrně pracnou činnost. Ovoce musíte obvykle pokrájet na drobné plátky, což vás může při větší úrodě brzy přestat bavit. O tom, jak správně sušit bylinky, aby si v sobě zachovaly co nejvíce prospěšných látek, jsme psali zde.

Mražení

Nejčastěji však lidé prodlužují trvanlivost svých potravin pomocí mrazáků. Zmražené bylinky nasekané na drobné kousky si velmi dlouho uchovají své aroma, stejně jako třeba zmražené ovoce. Ale jak je to vlastně s vitaminy a dalšími látkami u dlouho zmražených potravin?

Obecně platí, čím nižší teplota, tím déle se cenné látky ve zmražených potravinách uchovají. Zatímco při – 18 °C se například obsah vitaminu C za půl roku sníží až o 40 %, při – 30 °C je pokles vitaminů a dalších látek prakticky nulový. U jiných látek, třeba u vitaminu B, není naštěstí pokles tak dramatický ani při vyšších teplotách.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu