Při delším cestování autem se hodí autochladnička. Každý typ má svá pro a proti

Ostatní 12. července 2020 | 10:47 — Helena Malá
Pokud rádi cestujete autem na delší výlet nebo na dovolenou, možná se vám bude hodit autochladnička. Bez problému díky ní převezete potraviny, které by se za normálních okolností mohly v rozpáleném autě zkazit nebo je jen chcete uchovat chladné.
Další 3 fotografie v galerii
Cestovní lednice jsou pro delší výlety velmi praktické / Pixabay

Základní funkce autochladniček je jasná - udržet na cestách potraviny a nápoje v chladu. Existuje několik typů autochladniček a každý má své plusy i mínusy. Než si tedy konkrétní výrobek pořídíte, zjistěte si vše potřebné, aby vám vybraná autochladnička opravdu vyhovovala.

Termotašky/chladicí tašky

Jde o základní kategorii chladicích či udržovacích systémů, které není potřeba nijak napájet. Vyznačují se nízkou hmotností a často i menší velikostí – jsou tedy poměrně snadno přenositelné. Jsou ideální na krátké výlety.

Termotašky či chladicí tašky pouze izolují, případně fungují na bázi pasivního chlazení. Potraviny tak udrží v chladu pouze po omezenou dobu. Jsou finančně nejméně nákladné, pořídíte je už od dvou stovek. Vyplatí se v nich převézt potraviny třeba na chalupu nebo do ní uložit svačinu a pití, když vyrážíte odpoledne na koupaliště.

Termoelektrické autochladničky

Termoelektrické autochladničky už potraviny a nápoje zchladí o několik desítek stupňů ku venkovní teplotě. Chladí, dokud jsou napájené, obsah přitom udrží v teplotě i o 30 stupňů chladnější, než je teplota okolní. Některé navíc umí také zahřívat, pokud jsou navíc dostatečně vychlazené, zvládnou nějakou dobu udržovat teplotu i bez napájení.

Napájení přitom zvládají jak z 12V autozapalovače, tak i z běžné 230V zásuvky. Drobnou nevýhodou je, že spotřebují poměrně hodně elektrické energie.

Termoelektrická autochladnička je s ohledem na cenu a výkon ideálním kompromisem. Pokud tedy vyloženě neplánujete dlouhé cesty v čtyřicetistupňových tropech. V tom případě bude lepší poohlédnout se po autochladničce kompresorové. Nejlevnější termoelektrické autochladničky pořídíte od asi 1 500 korun.

Kompresorové autochladničky

Kompresorové autochladničky jsou suverénně nejvýkonnější, také ale nejtěžší a nejdražší. Poradí si i s extrémními teplotami včetně hlubokého zmražení.

Jsou výkonné, energeticky nenáročné a na dovolené dokážou zastoupit běžnou domácí lednici. To z nich dělá ideální řešení do auta, na chatu, do stanu i třeba na jachtu. Bez ohledu na okolní prostředí mrazí třeba do -20 °C, a to i téměř 20 hodin po odpojení ze zdroje. Vzhledem k vyšší hmotnosti se ale nehodí pro časté přenášení.

Na co se při výběru autochladničky zaměřit

Ze všeho nejvíc by vás měl zajímat vnitřní objem. Kolik se do chladničky vejde zásob.

Objem je většinou udávaný v litrech, o tom, co ale chladicí box ve skutečnosti pojme, napoví jen přibližně. Bylo by chybou se domnívat, že do desetilitrového boxu sbalíte dvacet půllitrových pivních plechovek.

Chladničky do auta disponují vnitřním objemem v rozmezí 6 až 100 litrů. Je zapotřebí si uvědomit, že vnitřní část je mnohdy atypicky tvarovaná, a tak je dobré počítat s drobnou rezervou.

  • Zhruba 10 litrů vnitřního objemu pojme až 15 plechovek o objemu 0,33 litru.
  • Autochladnička o objemu přibližně 25 litrů pojme až 8 láhví o objemu 1,5 litru.
  • Chladicí box s objemem 50 l si poradí i s obstojnými zásobami jídla na pár dnů.
  • S objemem 70 litrů a více můžete konkurovat klasickým pultovým chladničkám.

Autochladničky jsou napájené zásuvkami s výstupem 12 V nebo 24 V do autozapalovače i 230 V do běžné zásuvky. Některá zařízení umožňují hned několik možností. Jinak ale můžete také dokoupit redukce jako příslušenství.

Dejte si pozor i na délku kabelu – pokud by byl moc krátký, nemusel by dosáhnout až do kufru (tento problém však lze vyřešit dokoupením prodlužovačky).

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu