Růžovka je výtečná houba. Naučte se ji bezpečně rozeznat od jedovaté muchomůrky tygrované

Ostatní 25. července 2020 | 08:15 — Helena Malá
Muchomůrka růžovka je moc oblíbená houba, které se pro její chuť, která lehce připomíná maso, říká lidově masák. Vynikající je osmažená na másle a kmíně i v zeleninové polévce. Má to ale jeden háček. Musíte se naučit růžovku bezpečně poznat, ať si v košíku omylem nepřinesete prudce jedovatou muchomůrku tygrovanou.
Další 3 fotografie v galerii
Někdy je na první pohled těžké odlišit od sebe růžovku od muchomůrky tygrované (na snímku), která je jedovatá / Depositphotos

Když víte, na co se zaměřit, není zas tak těžké muchomůrku růžovku od tygrované rozeznat. Chce to jen umět poznat jejich charakteristické rysy. Hodně lidí to podceňuje a i z toho důvodu patří záměna těchto dvou muchomůrek k nejčastějším příčinám otravy houbami.

Barva hodně napoví

Jak už je patrné z názvu, růžovka bývá obvykle růžová. Starší kousky ale mohou mít i šedivou či nahnědlou barvu. A v tu chvíli si je můžete snadno splést právě s muchomůrkou tygrovanou. Nejsnáze od sebe obě houby rozeznáte škrábnutím. Masák má pod škrábnutím červenou barvu, muchomůrka tygrovaná nikoliv.

Kalich smrti

Pokud si přesto nejste jisti, podívejte se, zda váš úlovek nemá takzvaný kalich smrti. Muchomůrka tygrovaná vyrůstá z pochvy (kalichu smrti), u růžovky najdete na konci třeně bradavičnatou širokou hlízu popisovanou i jako bambulku.

Prstenec

Muchomůrky lze od sebe odlišit i pohledem na prstenec. U růžovky je třeň bílý až narůžovělý a v jeho horní části je velký, měkký a zplihle visící, bílý či narůžovělý prstenec, který má na horní straně patrné zřetelné rýhy připomínající například okraj desetikoruny. Muchomůrka tygrovaná má prstenec na svém třeni hladký.

Na co si dát velký pozor

Vždy je třeba určit každou houbu zvlášť. Když narazíte na jednu růžovku, pravděpodobně jich kolem bude víc. To ale v žádném případě neznamená, že jde vždy o růžovky. Můžete totiž klidně narazit na skupinu růžovek, mezi kterými je i muchomůrka tygrovaná. Ta totiž velmi ráda roste v blízkosti masáků.

Otravu poznáte velmi rychle

Že jste se otrávili muchomůrkou tygrovanou, poznáte brzy po jejím požití. Houba obsahuje výrazné množství kyseliny ibotenové, muscimolu a muskazonu. Varem se tyto jedovaté látky nezničí. Otrava se projeví zhruba půl až tři hodiny po pozření nevolností, zvracením, bolestí hlavy, bušením srdce a rozšířenými zorničkami. U člověka se rychle střídají stavy únavy a euforie, má halucinace. Otrava připomíná alkoholové opojení. Okamžitě přivolejte pomoc, otrava muchomůrkou tygrovanou může být totiž v krajním případě i smrtelná. Kterým třem smrtelně jedovatým houbám se v lese vyhnout širokým obloukem, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu