Vyrobte si originální truhlík, ve kterém se budou vaše květiny nádherně vyjímat

Ostatní 25. srpna 2020 | 15:15 — Monika Moorová
Skuteční zahradní nadšenci neznají překážky. Pěstovat bylinky či květiny dokáží i na malém prostoru. Všechno má přece řešení a zahradničit se dá i s minimálními náklady. Chce to jenom pár dobrých nápadů a šikovné ruce.
Dalších 8 fotografií v galerii
Stačí malý nápad a velká radost je na světě / Depositphotos

Co si třeba vyrobit dřevěný kaskádovitý květináč z palet. Staré palety jsou v posledních letech vyhledávaným materiálem na výrobu zahradních dekorací. Proč si z nich tedy nevyrobit originální kousek.

Ze všeho nejdříve paletu alespoň povrchově umyjte od hrubé nečistoty. Použijte k tomu hadici s vodou, smetáček nebo ji jednoduše přejeďte mokrým hadrem. Paletu prohlédněte, zda z ní netrčí nějaký hřebík, o který byste se mohli poranit, a případně ho odstraňte.

Jak vyrobit paletový květináč?

Starou paletu rozebereme a získaný materiál nařežeme třeba následovně:

  • 4 nohy - 5cm x 10 cm x 101 cm
  • 2 spodní podpory na nohy - 5 cm x 5 cm x 38 cm
  • Dno / spodní deska - 2,5cm x 38 cm x 91 cm
  • 2 užší stěny - 2,5 cm x 40 cm x 50 cm
  • 2 širší stěny - 2,5 cm x 101 cm x 50 cm

Ale můžete pochopitelně použít i jiné rozměry. Záleží jen na vaší invenci, šikovnosti a množství získaného materiálu. Jak by měl vypadat postup výroby a výsledný výrobek se můžete podívat v Galerii.

Jdeme na výrobu

Jednotlivé části spojte. Doporučujeme použít šrouby, aby byly spoje opravdu pevné a trvanlivé. 

Vrtákem do dřeva vyrobte otvory pro petúnie. Z jedné strany udělejte 3 řady, 6x7x6 otvorů. Na bočních stěnách vyrobíte jen po 5 otvorů do tvaru X. Ale i zde je to jen na vás.

Jdeme na výsadbu

Samotná výsadba květin je velmi zábavná a i když trochu pracnější. Na spodní desku doporučujeme aplikovat ochrannou vrstvu igelitu, a to na ochranu dřeva před vlhkostí. Pak už potřebujeme jen sazenice květin a vhodný substrát.

Přidejte první řádek květin. Systém je jednoduchý, kořeny vložíme dovnitř květináče a listy s květem ven z otvoru.

Nechcete-li vyplýtvat příliš substrátu, můžete použít jako výplň třeba polystyrénové kuličky. Vše opakujte, až nakonec na vrch vysaďte do řad zbylé petúnie.

Takto vyrobený květináč můžete umístit jak ke stěně, tak i do volného prostoru, pokud otvory vyvrtáte ze všech stran. Zahradničit můžete i na balkoně. Stačí si z palet nebo tvárnic vyrobit vyvýšený záhon.

Další jednoduché využití palet

Pokud se nechcete pouštět do květináče, z palety lze vyrobit i originální věšák na obrázky vašich ratolestí. Stačí, když dohladka opracujete jedno prkno z palety, přetřete ho barvou a v rovnoměrných rozestupech na něj hřebíkem přiklepete kolíčky na prádlo, kam děti budou věšet své výtvory. Na závěr jen stačí věšák přivrtat na zeď a je hotovo. Pokud nejste zrovna domácí kutil nebo jen máte malou představivost, podívejte se do naší galerie a nechte se inspirovat. 

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte dovolenou snů

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu