Každá sklenice se hodí pro jinou příležitost. Je dobré vědět, kdy kterou použít

Ostatní 08. listopadu 2020 | 16:01 — Klára Sanders
Každý nápoj si vyžaduje jinou sklenici. Ty se liší tvarem a velikostí. Až v té správně zvolené sklenici však vynikne chuť, barva i vůně nápoje.
Další 3 fotografie v galerii
Existuje velké množství sklenic všech tvarů a velikostí / Pixabay

Existuje velké množství sklenic všech tvarů a velikostí. Často jsou ovšem velmi specifické podle toho, o jaký druh nápoje se jedná. 

Sklenice na víno

Sklenice na bílé víno poznáte podle tvaru tulipánu, který se směrem vzhůru zužuje. Méně intenzivní aroma díky tomu lépe vynikne. Sklenky s bílým vínem se vyznačují vysokou stopkou a jsou uzpůsobené k držení ve spodní části nožičky blízko její patky, aby se nápoj neohříval o ruku.

Červené víno nejlépe vynikne v zakulacené sklenici s kratší nožičkou a širokou vrchní částí. Tento tvar si vysloužila především kvůli možnosti kroužit s nápojem, a tím ho provzdušnit a rozvinout jeho vůni. Pokud by byla sklenka na víno nahoře hodně zúžená, mohlo by se stát, že by byla vůně moc intenzivní. Sklenice se drží při vrchním konci nožičky.

Sklenice na šampaňské

Se slavnostní příležitostí je neodmyslitelně spjato šampaňské. Lahodný nápoj můžete hostům nabídnout ve sklenici přezdívané flétna. Pojmenování si vysloužila především díky úzkému a dlouhému tělu.  

Sklenice na tvrdý alkohol

Pálenku nebo vodku servírujte vždy v univerzálním panáku, tzv. shot glass, určenému k pití na jeden lok. Pokud si však hodláte vychutnat například kvalitní whisky, poohlédněte se po speciální sklenici na nožce, která vypadá jako tulipán. Výhoda je ve zúženém hrdle, díky kterému se bude vůně více koncentrovat.

Koňakovka. Tato sklenka na podávání brandy, koňaku, ale také whisky je v angličtině známá pod názvem Brandy Snifter. Zúžená vrchní část opět pomáhá koncentraci vůně nápoje. Díky oblému tvaru se dobře drží, a to za tělo sklenky.

Sklenice na likéry

Dlouhá nožka a malý kalíšek. Právě tím se vyznačuje sklenice na likéry. Ať už do ní dáte hořký, hořko-sladký či pouze sladký likér, své hosty jistě potěšíte. Psali jsme také: Z PET láhví se dají vyrobit praktické a zároveň hezké věci do bytu i na zahradu

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu