Zkuste letos zabalit dárky podle japonské techniky furoshiki. Žádný tvar ani rozměr není problém

Ostatní 13. prosince 2020 | 15:29 — Helena Malá
Ne každý se v balení vánočních dárků vyžívá. Pro mnohé je náročné poradit si s trhajícím se balicím papírem. Poradíme, jak dárek zabalíte rychle, snadno a ještě k tomu zajímavě. Kouzlo tkví v japonské technice furoshiki.
Dalších 6 fotografií v galerii
Balení dárků do látky má své kouzlo / Depositphotos

Metoda balení furoshiki je velmi stará, první zmínky o ní pocházejí z éry Nara, tedy z doby 710 až 794 n. l. Původně Japonci používali metodu pro úhledné sbalení oblečení, které odkládali před vstupem do veřejných lázní. Postupem času se ale praktické balení do znovupoužitelné látky začalo prosazovat i v dalších oblastech. Japonci si díky technice vyrábějí nákupní tašky, někde do látky balí i obědové boxy či svačiny pro děti do školy. U nás se metoda furoshiki používá nejčastěji k balení dárků.

Základem je čtverec

Pokud si budete chtít techniku furoshiki vyzkoušet, budete si muset obsarat šátek či kus látky ve tvaru čtverce. Obvykle se používají látky o rozměrech od 45 x 45 až 230 x 230 cm. Možná vás překvapí, jak velký kus látky je potřeba, ale jakmile se pustíte do díla, uvidíte, jak látka kvůli různým uzlům a skladům rychle ubývá. Na internetu jsou k dostání speciální japonské furoshiki šátky, které pak můžete využít jako dekoraci na zeď nebo na stůl místo ubrusu. Krásná dílka ale vytvoříte i z šátku či kusu látky, které najdete doma. Aby se vám lépe pracovalo, je vhodné použít látku, která moc nepruží, například z bavlny, polyesteru nebo hedvábí.

Žádný tvar není problém

Obrovskou výhodou balení dárků touto prastarou japonskou technikou je, že můžete zabalit dárek jakéhokoliv rozměru a jakéhokoliv tvaru. Problém nejsou ani kulaté či oválné dárky nebo jiné komplikovanějšího tvaru. Ať už zabalíte cokoliv, vždy to bude vypadat osobitě, originálně a elegantně.

Dárek v dárku

Pokud koupíte originální furoshiki šátek nebo jakýkoliv jiný, dáte obdarovávanému v podstatě dárek v dárku. Zatímco balicí papír je po rozbalení obvyke už nepoužitelný, šátek ještě můžete nosit jako módní doplněk, nebo jej využijete jako bytovou dekoraci. A kdo ví, třeba obdarovávaného tato metoda nadchne a vykouzlí si z šátku ještě plážovou tašku, kabelku, čelenku či cokoliv jiného. Internet je nápadů doslova plný.

Jednoduché a ekologické

Na první pohled vypadá dárek zabalený v látce velmi sofistikovaně, ve skutečnosti jde ale o docela jednoduchou techniku, kterou zvládne i jinak nepříliš manuálně zručný člověk. Poradí si s ní dokonce i děti. Metoda navíc osloví i milovníky ekologických řešení. Látka se dá totiž použít znovu a znovu, a to doslova až do roztrhání. O dalších kreativních nápadech, jak zabalit vánoční dárky, se můžete dočíst zde.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu