Vyrobte si ozdoby z přírodních materiálů. Jsou trendy a ušetříte nemalé peníze za kupované

Ostatní 17. prosince 2020 | 13:53 — Klára Sanders
Nechte se letos při zdobení vánočního stromečku inspirovat přírodou. Při výrobě takových ozdob se zabavíte vy i vaše děti. Velkým plusem přírodních ozdob je také to, že podpoříte trend zero waste. Čím méně plastu spotřebujeme, tím více oddalujeme přírodní katastrofy způsobené našim konzumním způsobem života.
Dalších 6 fotografií v galerii
Nechte se letos při zdobení vánočního stromečku inspirovat přírodou / Pexels

Spojte příjemné s užitečným a při víkendové zimní procházce si nasbírejte šišky a větvičky. K tomu přidejte ořechy a voňavý pomeranč, který vám příjemně provoní byt, a máte základ na výrobu přírodních ozdob. 

Ozdoby z ovoce

Pomeranče nakrájejte na plátky tenké zhruba pět milimetrů poskládejte na plech vyloženým pečicím papírem a vložte do horkovzdušné trouby na maximálně 50 °C. Pokud ozdoby nevyrábíte na poslední chvíli, položte nakrájená kolečka pomeranče na tácek a nechejte usušit na topení. Sušit se budou dva až tři dny, ale je třeba jednotlivá kolečka občas otočit.

Suchá kolečka stačí provléct šňůrkou na zavěšení a můžou putovat na větvičky stromečku. Pokud si chcete s ozdobou vyhrát, stačí tyčinka skořice a tavná pistole. Kousek skořice přitavte na plátek pomeranče. Tavná pistole však nemusí být potřeba, když přírodním provázkem kousek skořice přivážete k plátku pomeranče a na konci uděláte mašličku. Použít můžete také citrony.

Ozdoby z lesa

Na další ozdobu je potřeba zamířit do lesa. Posbírejte hrst šišek, které vám následně v bytě navodí dojem klidné přírody. Po příchodu z lesa naskládejte šišky na plech vyložený pečicím papírem a nechte je při 160 °C hodinu v troubě. Tímto postupem se zbavíte broučků, kteří mohli být ukrytí v šišce. Těšit se můžete i z toho, že se šišky pěkně rozvinou.

Teď se jen rozhodnout, zda jim chcete ponechat jejich přírodní vzhled nebo je případně namalovat stříbrnou či zlatou barvou. V konečné fázi tavnou pistolí přidělejte k šišce provázek a může se věšet.

Ozdoby z ořechů

Jistě vám po vánočním pečení zbyla hromádka skořápek ořechů, kterou také můžete využít k dekoraci. Pokud máte dvě nepopraskané půlky ořechu, dovnitř vložte drátek nebo provázek, za který oříšek zavěsíte a slepte části skořápek tavnou pistolí. Dál můžete zdobit dle své fantazie – mašličkou, jmelím, nebo jehličím. Krásně vypadají i zlaté oříšky. Stejným způsobem můžete také vytvořit vánoční řetězy. Psali jsme také: Zkuste letos zabalit dárky podle japonské techniky furoshiki. Žádný tvar ani rozměr není problém

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu