Nenechejte bramborový salát rychle zkazit. Životnost pochoutky snižuje jediná surovina. A majonéza to není

Ostatní 23. prosince 2020 | 09:17 — Helena Malá
Štědrý večer bez bramborového salátu si asi dokáže představit málokdo. Někdo si k němu dává kapra, jiný řízek. Dá se připravit různými způsoby. Je ale třeba si pamatovat jednu důležitou věc. Pokud chcete, aby vám vydržel dlouho jako čerstvý, musíte se zaměřit na jednu surovinu. Právě ta totiž ovlivňuje, jak rychle se vám bramborový salát zkazí.
Další 3 fotografie v galerii
Bramborový salát si ke štědrovečerní hostině dává snad každý / Depositphotos

Způsobů úprav bramborového salátu existuje velké množství. Někdo do něj dává sterilovanou zeleninu, další hrášek, čerstvou mrkev nebo jemný salám. Kdo si hlídá štíhlou linii, nahrazuje tučnou majonézu bílým jogurtem. Ani salám, ani majonéza ale nemohou za to, že se váš bramborový salát nedá už po dvou či třech dnech jíst. Surovinou, která je zodpovědná za nízkou životnost salátu, je totiž cibule.

Abyste si mohli na bramborovém salátu bez obav pochutnávat co nejdéle, je třeba se při jeho přípravě a následném skladování držet několika jednoduchých pravidel.

Správná hygiena je základ

Většina domácností připravuje bramborový salát den dopředu, aby pak byl na svátečním stole správně uleželý. A protože ho pravděpodobně budete konzumovat i další dny, je více než nutné dodržet při jeho přípravě přísná hygienická opatření.

Hygienu je třeba dodržet obzvláště při krájení zeleniny. Čisté musí být nejen prkénko, ale také nůž a hlavně vaše ruce. A pokud používáte čerstvou zeleninu, pak samozřejmě důkladně opláchněte i ji.

Záškodník jménem cibule

Jak už jsme uvedli výše, životnost salátu zkracuje cibule. Ta sice do bramborového salátu patří, ale je třeba vědět, jak ji použít. Čerstvá cibule totiž do salátu pustí šťávu, jejíž složení pokrmu zkrátka nesvědčí. Zkrátí trvanlivost jídla i o několik dní.

Řešení ale naštěstí existuje. Než cibuli do salátu přidáte, přelijte ji horkou, a hned potom studenou vodou. Díky tomuto fíglu už šťávu pouštět nebude. Někdo si zase s problémem poradí tak, že umíchá salát bez cibule a tu pak přimíchává jen do odebraného množství pokrmu určeného ke konzumaci.

Používejte vždy čistou lžíci

A nakonec nezapomeňte na to, že hygienická pravidla je třeba dodržovat i poté, co salát připravíte. Salát je vždy třeba skladovat v lednici, a to dobře přikrytý. Dát salát na balkon je hazard, venku sice je chadněji než doma, ale často to nestačí.

Když budete salát nabírat, vždy použijte čistou lžíci a v žádném případě ji neolizujte a ani nenechávejte v nádobě společně se salátem. I tato věc totiž vaší bramborové pochoutce nedělá dobře. Když vše dodržíte, bude váš salát v bezvadné kondici i čtyři dny. Pokud vám chybí vánoční dárek, zkuste svým blízkým vyrobit vlastnoruční šperk.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu