Naučte se topit briketami tak, aby vám v krbu nebo kamnech hořely co nejdéle

Ostatní 25. prosince 2020 | 10:48 — Klára Sanders
Používat ve svých kamnech, krbu nebo kotli dřevěné brikety není nic složitého. Jedná se v podstatě o dřevěná polena s vyšší hustotou, a tedy delší dobou hoření. Poradíme vám, jak s nimi topit co nejefektivnějším způsobem.
Další 3 fotografie v galerii
Používat ve svých kamnech, krbu nebo kotli dřevěné brikety není nic složitého / Pixabay

Dřevěné brikety mohou být vyráběny lisováním ze suchého dřevního prachu, drtě, pilin, kůry a jemných hoblin do tvaru válečků, hranolů nebo šestistěnů. Při jejich spalování vzniká malé množství kouře bez škodlivých plynů. Pokud topíte dřevěnými briketami, je velmi podstatná regulace vzduchu.

Správná regulace vzduchu

Pro samotné zapalování je nutné mít dostatek kyslíku, aby hoření a spalování bylo co nejefektivnější. Při samotném hoření a žhnutí by se měl ale přívod vzduchu uzavřít, aby se teplo uvolňovalo co možná nejdelší dobu.

Samotná doba hoření a žhnutí dřevěných briket se pohybuje od tří do pěti hodin v závislosti na druhu topeniště a množství přiváděného vzduchu. K dosažení efektivního topení se doporučuje osvědčený postup.

Oheň je potřeba rozdělat pomocí podpalovače, drobným dřevem nebo odlomením několika kotoučů z brikety. Při přikládání se zaplňuje spalovací prostor maximálně do jedné poloviny, protože dřevěné brikety při hoření zvětšují svůj objem.

Pokud chcete, aby brikety hořely plamenem, odlamujte kousky briket tak, aby byly velké zhruba jako pěst. Potom je do kotle, krbu nebo kamen přikládejte jen po malém množství. Nakonec si můžete sednout třeba ke krbu a sledovat plameny.

Efektivní topení

Pokud chcete, aby brikety hořely co nejdéle, vůbec je nelámejte, ale přikládejte je celé. Potom snižte také přívod vzduchu na minimum. Sice nebudete mít velký plamen, ale zase budete mít jistotu, že budou hořet déle a nebudete muset stále přikládat.

Efektivní topení dřevěnými briketami spočívá v tom, že briketa nemá hořet, ale správné je, když pouze žhne. Pokud si přímo nechcete užívat plamenů a pohledu do něj, ihned po rozhoření uzavřete přívod vzduchu a nechejte brikety pouze žhnout, aby šlo z krbu, kotle nebo kamen příjemné teplo. Psali jsme také: Vyrobte si nemrznoucí směs do ostřikovačů. Vyjde vás to levněji a za pár minut budete mít zásobu na celou zimu

Témata: brikety, topení, krb, kotel, kamna
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

TOP 10 instagramovatelných míst Saúdské Arábie. K focení nebudete potřebovat žádný filtr

TOP 10 instagramovatelných míst Saúdské Arábie. K focení...

Hokkaidó: Japonský ráj prašanu pro freeride snowboardisty i...

Předprodej oblíbených WALK & BIKE sezónek právě začal....

Hledáte místo, kde je krásně po celý rok? Mallorca nabízí...

Leden ve Špindlu: Ideální sněhové podmínky, lyžování bez...

Kde se natáčely slavné vánoční filmy a pohádky?...

Zavřít reklamu