Neutrácejte zbytečně za květináče. Vyrobte si je sami z betonu, skleněných střepů či polystyrenu

Ostatní 31. března 2021 | 10:53 — Helena Malá
Na jaře je spotřeba květináčů obrovská, každý si chce ozdobit parapety, balkony či terasy krásnými květinami, mnohé je zase třeba přesadit do větších nádob. Pořídit dobrý a hezký květináč není zrovna nejlevnější záležitost. Ušetřete a vyrobte si květináče vlastní.
Dalších 6 fotografií v galerii
Betonové květináče vypadají moc dobře / Pixabay

Betonové květináče se perfektně hodí do interiéru i ven. V obchodě za ně utratíte majlant, přitom si je můžete vyrobit sami za zlomek ceny. Navíc si vytvoříte velikosti a tvary podle svého gusta.

Co budete potřebovat

  • větší a menší formy z plastu všech možných tvarů - kyblíky, misky, květináče, obaly, kelímky, PET láhve a krabičky od potravin (na výrobu květináče potřebujete vždy 2 formy – větší vnější a menší vnitřní)
  • beton (nejlépe potěrový – budete mít záruku, že výsledný produkt bude nádherně hladký)
  • vodu
  • kýbl na přípravu betonu
  • vrtačku s míchadlem nebo starý ponorný mixér
  • stolní olej
  • drobné těžší předměty na zatížení vnitřních forem (kamínky apod.)
  • staré skleněné láhve
  • vodní brusný papír hrubosti 80, 120 a 220
  • polystyren
  • barvy
  • penetrace
  • akrylátový lak

Pracovní postup

Suchou směs na beton nasypte do kýble a podle návodu smíchejte s vodou ve správném poměru, vznikne vám betonový potěr. Práci s mícháním vám usnadní vrtačka s míchadlem nebo ponorný mixér, díky těmto pomocníkům bude potěr skutečně důkladně rozmíchaný, hladký a bez jakýchkoliv hrudek. Míchejte alespoň 5 minut.

Nádobu, do které budete květináč odlévat, potřete olejem zevnitř, nádobu, kterou použijete na vytvoření vnitřního prostoru, potřete olejem zvenku.

Do větší formy nalijte asi do ¾ rozmíchaný betonový potěr a do středu vložte menší formu. Tu uvnitř zatižte kamínky nebo něčím jiným, aby vám nestoupala na povrch.

Potěr je nutné nechat uzrát a udržovat vlhký po dobu alespoň 5 dnů, aby květináče nebyly křehké a nedrolily se.

Ve finále pak nechte svůj výrobek dobře uschnout, odstraňte vnější i vnitřní formu a květináč je hotový.

Květináče můžete nechat tak, jak jsou, nebo je natřít barvou. Volte však takovou barvu, která odolá povětrnostním podmínkám.

Kdo chce, může hotový květináč potřít penetrací na beton. Slouží ke zpevnění a sjednocení savosti podkladu. Výsledný výrobek lze ještě přetřít akrylátovým lakem. A nezapomeňte dno provrtat, ať má květináč i odtokovou dírku.

Zajímavé variace

Pokud chcete betonový květináč něčím ozvláštnit, zkuste do hotového potěru přimíchat nadrcené střepy ze sklenic. Aby střepy nebyly všude, je dobré vložit láhev do pevného sáčku, dobře uzavřít a pomocí kladiva jemně roztlouct. Jakmile květináč vysvobodíte z formy, bude se tvářit jako obyčejný. Vy si však vemte na pomoc brusné papíry a postupně pod vodou květináč vybruste, dokud střepy nepůjdou vidět.

Neotřelý vzhled získáte i tím, že do potěru přimícháte polystyrenové kuličky. Kromě toho, že beton bude ve výsledku o něco lehčí, získá také zajímavou strukturu. Aby dekor byl dobře vidět, je třeba opět nádobu lehce přebrousit, tentokrát třeba pomocí kousku betonu. O tom, jak vytvořit ze starých květináčů roztomilé kořenáčky s puntíky, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu