Bílý jogurt má mnoho využití. Nechte se překvapit jeho účinky na zahradě

Ostatní 08. dubna 2021 | 09:48 — Klára Sanders
Mnoho potravin se dá využít v domácnosti i na zahradě a člověk je až překvapený jejich účinky. I bílý jogurt se dá využít k mnoha dalším věcem. Máme pro vás několik tipů.
Další 3 fotografie v galerii
Jogurt má mnohem širší využití, a to nejen v kuchyni / Depositphotos

Bílý jogurt nejčastěji jíme k snídani nebo ke svačině. Používáme ho také jako přísadu do sladkých i slaných jídel. Jogurt má ale mnohem širší využití, a to nejen v kuchyni. 

Namnožte si lišejník

Někteří zahradníci se lišejníku každoročně pracně zbavují pomocí všemožné chemie, jiní v něm vidí dokonalou krásu. Jestli se vám líbí ozdobné lišejníky na zahradě a chtěli byste je rozmnožit, zkuste metodu pomocí jogurtu. Lišejníková patina může ozdobit starou betonovou zídku nebo květináč.

Připravte si mixér a vložte do něj šálek bílého jogurtu s obsahem bifidogenní kultury. Pak přidejte hrst lišejníku, který sesbíráte např. na zahradě ze starých větví nebo zarostlých chodníků. Směs doplňte šálkem vody a vše rozmixujte, stačí přibližně půl minuty. Pak už stačí vše přelít do misky, vzít si obyčejný štětec a natřít směsí všechna místa, která chcete mít obrostlá lišejníkem. 

Prstové barvy z jogurtu

Bezpečné prstové barvy z jogurtu si umíchají i ty nejmenší děti. Rozdělte jogurt do menších kelímků. Nachystejte dětem potravinářské barvy, které nakapou do jednotlivých nádobek. Po promíchání už nic nebrání začátku skvělé zábavy. Děti mohou s těmito prstovými barvami patlat dle vlastní fantazie, mohou se při hře naučit názvy barev a uvidí vznik jednotlivých odstínů. Pomoci modré a žluté barvy mohou objevit záhadu vzniku zelené. V zápalu myšlenkových pochodů naštěstí nebude vadit, když si děti nevědomky olíznou prsty.

Nestárnoucí péče o unavenou pleť

Pleťovou masku z jogurtu využívaly už naše maminky. Zkuste jednou místo masky z drogerie zchladit vaši pleť dávkou bílého jogurtu. Krásně vám vyčistí a stáhne rozšířené póry. Stačí 20minutový relax u knížky a vaše pleť se krásně zklidní a vyhladí.

Pokud se vám zdá, že by vaše pleť potřebovala rozjasnit, tak si můžete připravit domácí masku z 1 lžičky bílého jogurtu, šťávy ze čtvrtky pomeranče, přidejte i trochu pomerančové dřeně a jestli máte aloe, tak klidně přidejte 1 lžičku. Tato maska vám rozzáří pleť po 10 minutách působení.

A až to v létě přeženete se sluníčkem, tak nezapomeňte na starou dobrou radu. Bílý jogurt přinese vaší rozpálené pokožce velkou úlevu. Stačí nanést na postižená místa a nechat působit. Jogurt pokožku krásně zvlhčí a příjemně ochladí.

Ulevte domácím mazlíčkům od nadýmání

Nadýmáním mohou trpět i psi a kočky. Možná vašim domácím mazlíčkům chybí ve střevech přátelské trávicí bakterie, které zabraňují i plynatosti a průjmu. Kočkám i psům můžete přidat do jídla pár lžiček jogurtu s živými kulturami. Zvířatům do 6 kg stačí 2 čajové lžičky, do 15 kg přidejte polévkovou lžíci, psům do 38 kg 2 polévkové lžíce a těm největším přidejte 3 polévkové lžíce. Brzy se jim určitě uleví. Psali jsme také: Jitrocel roste všude kolem nás. Jeho využití je široké a navíc velmi jednoduché

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu