Aku nářadí a stroje v chladu trpí. Připravte je na zimu pro jejich delší životnost

Ostatní 16. října 2021 | 16:32 — Veronika Prášilová
Málokdo má vytápěnou kůlnu, garáž nebo dílnu. Jakmile se o slovo přihlásí zima, teploty v těchto místnostech nebezpečně klesnou a na jaře už byste se se svými spotřebiči, nástroji, sekačkami nebo i elektrokoly nemuseli domluvit.
Další 3 fotografie v galerii
Abyste na jaře nebyli překvapení, že to nefunguje / Pixabay

Baterie, ať už ty nabíjecí nebo klasické, chladem velmi strádají. A dopad to má i na samotné spotřebiče. Abyste zabránili poškození nebo zničení, je nutné se na to nyní zaměřit.

Účinnost baterií klesá

Baterie nejlépe fungují při pokojové teplotě. Jakékoliv teplotní výkyvy, především ty dlouhodobé, na ně nemají dobrý vliv. Platí to zejména o chladu. Při delším skladování při teplotě pod 15 stupňů Celsia dochází k jejich poškození, rapidně klesá jejich životnost a kapacita se snižuje až o polovinu. Může dojít i k nevratnému poškození, nový akumulátor přitom stojí nemalé peníze. 

Jak používat nářadí v zimě

Je pochopitelné, že některé nářadí, například aku vrtačku, budete potřebovat i během zimy. Pokud byste ji však přinesli ze studeného prostředí a ihned použili, zaděláváte si na problém. Prudká změna teploty bude nadměrně namáhat především kovové části a utrpí i nárazově zahřívané akumulátory. Proto mějte takové nářadí přes zimu raději doma, případně je před použitím včas přeneste, aby se aklimatizovalo. Pokud některé nářadí či stroje nebudete v zimě používat, vyjměte z nich baterie a uložte je v suchu při pokojové teplotě.

Kola, sekačky, ridery

Další citlivou kategorií jsou stroje a vozidla poháněná bateriemi. Může jít o zahradní traktory, sekačky, travní kultivátory, ale i elektrokola a koloběžky. Ty často bývají přes zimu v nevytápěné garáži nebo jen pod přístřeškem a na jaře už byste je nemuseli nastartovat. Jestliže je nemůžete parkovat ve vytápěné místnosti, alespoň z nich vypojte baterie a uskladněte v suchu a teple. Čtěte také: Skupina vědců odhalila závažnou chybu v platbách z telefonů iPhone. Lze s nimi platit, i když jsou zamčené.

Nezapomeňte na klasické baterie

Nejsou to jen stroje a nářadí, které ke svému chodu potřebují baterie. Jde také o různá svítidla, fontánky, kompresory nebo dekorativní zahradní předměty. Taková zařízení před zimou přeneste do tepla nebo z nich alespoň vyjměte baterie. Vhodné také bude, když je očistíte a vysušíte, aby zkondenzovaná voda nepoškodila kontakty či celou elektroinstalaci.

Zdroj: Gardening Know How.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Smutná zpráva obletěla svět: Zemřel Chandler ze seriálu Přátelé. Bylo mu pouhých 54 let

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu