Naučte se připravit čočku tak, aby nenadýmala. Většina lidí ji vaří špatně

Ostatní 09. ledna 2022 | 08:11 — Zuzana Procházková
Luštěniny jako čočka, fazole nebo hrášek nemá mnoho lidí v oblibě z důvodu nepříjemného nadýmání. Je to však velká škoda, neboť obsahují spousty vitaminů, minerálů a vlákniny. Zrovna čočka navíc nadýmat vůbec nemusí. Stačí se naučit ten správný způsob vaření.
Další 3 fotografie v galerii
Luštěniny v dnešní době nejsou moc populární / Depositphotos

V rámci vyváženého jídelníčku by rozhodně neměly chybět luštěniny. Jsou totiž cenným zdrojem rostlinných bílkovin, vlákniny, zdravých tuků, minerálních látek i vitaminů. Navíc jsou přirozeně bezlepkové a mají nízký glykemický index, díky čemuž si na nich mohou pochutnat i diabetici nebo lidé, kteří drží dietu.

Luštěniny a nadýmání

Luštěniny však v dnešní době nejsou zdaleka tak populární, a to z toho důvodu, že po jejich konzumaci se lidé potýkají s velmi nepříjemným nadýmáním. Je to dáno tím, že luštěniny obsahují látku zvanou oligosacharidy, které se rozkládají až v tlustém střevě, kde jsou rozkládány střevní mikroflórou. Během tohoto procesu štěpení dochází k uvolňování plynů, což je ten důvod, proč se při konzumaci luštěniny lidé potýkají s plynatostí. Naštěstí lze tento negativní efekt konzumace luštěnin právě například u čočky výrazně eliminovat.

Základem je propláchnutí čočky ve studené vodě

Jedna z nejdůležitějších věcí pro to, aby čočka nenadýmala, se děje ještě před jejím samotným vařením. Je nutné ji velmi důkladně a opakovaně propláchnout a poté ji na alespoň 5 hodin nechat namočenou ve vodě. Ideální je však namáčení přes celou noc. Ráno poté vodu z čočky vylijte a znovu propláchněte v čisté vodě. Díky tomuto procesu se z čočky uvolní látky, které jsou právě strůjcem nadýmaní. Pokud máte čočku konzervovanou, i zde je nutné luštěninu důkladně propláchnout studenou vodou, neboť tekutina, ve které je čočka naložená, je plná nadýmavých látek.

Správné vaření čočky

Jakmile máte čočku připravenou, tedy propláchnutou po nočním namáčení ve vodě, pak ji vařte tím způsobem, že ji v hrnci s vodou přivedete k bodu varu. Následně odebírejte všechnu pěnu, která se začne tvořit, neboť obsahuje také nadýmavé látky. Poté ji ochlaďte studenou vodou a celý postup zopakujte alespoň dvakrát. Pokud však máte tlakový hrnec, pak si můžete velmi ulehčit práci. Čočka připravená v papiňáku se totiž během vaření sama skvěle zbaví přebytečných nadýmavých látek.

Při vaření používejte bylinky a nesolte

Během vaření je vhodné čočku nesolit. Místo toho raději volte bylinky, které čočku skvěle dochutí a přispějí ke zmírnění plynatosti. Jedná se zejména o římský kmín, koriandr, saturejku, majoránku, petržel, fenykl, bazalku, anýz, bobkový list nebo libeček. Pochopitelně jakmile bude čočka uvařená, dle chuti dosolte. Častou přílohou čočky bývá například párek nebo uzené maso. I tyto potraviny však způsobují nadýmaní. Zkuste je proto nahradit za vařenou zeleninu nebo kousek libového masa. Celý pokrm tak bude lépe stravitelný.

Čočku nepodávejte dětem mladším jednoho roku

Jak bylo řečeno na začátku, čočka či jiný druh luštěniny jsou velmi zdraví prospěšné potraviny a měly by být pravidelnou součástí vašeho jídelníčku. Přesto však existuje jedna věková skupina, která by luštěniny jíst neměla. Jedná se o děti ve věku do jednoho roku. Je to z toho důvodu, že jsou luštěniny náročné na trávení a děti mladší jednoho roku nemají dostatečně vyvinutá střeva na to, aby si bez problému s touto potravinou poradila. Proto je vhodné luštěniny zařadit pomalu až po prvním roce věku dítěte. Dále čtěte: Vyrobte si lojovou kouli pro sýkorky a jiné ptáky. Zvládnete to za pár minut a zabavíte i děti.

Zdroj: health.clevelandclinic.org, Health Benefits of Legumes.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu