Geniální asijský trik, díky kterému už nikdy nerozvaříte rýži. Stačí použít ukazováček

Recepty 07. dubna 2022 | 10:28 — Zuzana Procházková
Rýže je pro mnohé tou nejoblíbenější přílohou ke spoustě pokrmů. Příprava sypané rýže je však náročnější, neboť se snadno rozvaří, a proto si spousta lidí raději koupí rýži předvařenou v sáčcích. To je však velká škoda. Chuť pravé sypané rýže je nezaměnitelná. Inspirujte se proto trikem Asiatů, který dovede vaši rýži k dokonalosti.
Další 3 fotografie v galerii
Sypaná rýže je daleko chutnější než rýže ve varných sáčcích / Depositphotos

Rýže je velmi chutná, lehce stravitelná, vhodná jak při dietě tak bezlepkovém jídelníčku. Je zkrátka velmi oblíbenou a univerzální potravinou, ze které lze vykouzlit nespočet sladkých i slaných pokrmů.

Rozdíl mezi sypanou a sáčkovou rýží

V obchodech je dnes k zakoupení opravdu mnoho druhů rýže, přičemž se však mezi ty nejoblíbenější řadí basmati a jasmínová rýže. Kromě toho má zákazník vždy na výběr, zda si chce koupit rýži v klasické sypané formě nebo v předvařených varných sáčcích. Příprava rýže sypané je časově o malinko náročnější, proto mnozí preferují v podstatě rýžový ‚‚polotovar", tedy rýži v sáčcích. Tu sice umí uvařit každý, ale její chuť nenabízí rozhodně takový zážitek, jako z rýže sypané.

Jak na přípravu sypané rýže

Ať už se rozhodnete připravit sypanou rýži jakéhokoli druhu, základem je, ji dobře propláchnout. Jedinou výjimkou v proplachování je rýže zvaná Arborio, která se používá k přípravě lahodných italských krémových rizot. To jsme však lehce odbočili. Před vařením nasypte rýži do cedníku a proplachujte ji důkladně studenou vodou tak dlouho, než z ní omyjete všechen škrob. Je to z toho důvodu, že škrob dělá rýži lepivou a nenadýchanou, což rozhodně nikdo nechce. Jakmile budete mít rýži propláchnutou, tak ji lehce orestujte na olivovém oleji, másle či na másle přepuštěném a následně ji zalijte vodou.

Důležité je množství vody

Množství vody je u vaření sypané rýže stěžejní. Když ji bude málo, tak se rýže připálí a když ji bude zase moc, tak se rýže rozvaří. Jak tedy správné množství rýže odhadnout. Mnozí se drží obecného pravidla, které praví, na jeden hrnek rýže dva hrnky vody. My vám však prozradíme jiný trik pocházející z Japonska. Položte do hrnce ukazováček tím způsobem, že se bude jeho špička dotýkat rýže. Následně nalijte do hrnce tolik vody, aby její hladina dosahovala k prvnímu kloubu na ukazováčku. Možná vám tento trik přijde podivný, ale dosáhnete díky němu dokonalých výsledků.

Rýži vařte vždy pod pokličkou

Jakmile budete mít rýži připravenou v hrnci dle výše popsaného, tak ji stačí osolit, zamíchat, přiklopit poklicí a na mírném plameni vařit 15 minut bez jakéhokoli rušení. To znamená, že během této doby rozhodně neodstraňujte poklici a nemíchejte rýži, jen by se z ní vypařila voda, která je potřeba. Po 15 minutách sporák vypněte a rýži nechte přiklopenou v hrnci ještě 5 minut odpočívat. Nakonec ji můžete vidličkou načechrat a ihned podávejte. Dále čtěte: Jak vyfouknout vejce na Velikonoce. Stavte se v lékárně pro injekční stříkačku a máte vyhráno.

Zdroj: theguardian.com, delish.com.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Smutná zpráva obletěla svět: Zemřel Chandler ze seriálu Přátelé. Bylo mu pouhých 54 let

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu