Jak připravit dokonalý velikonoční mazanec? Osvědčený recept, díky kterému se vždy povede a nepraskne

Recepty 31. března 2023 | 22:46 — Anna Novotná
Mazanec je tradiční velikonoční sladké pečivo, které se vyrábí především z kynutého těsta s rozinkami a citronovou kůrou. Jeho vůně a chuť jsou typické pro českou kuchyni a neměl by chybět na žádném velikonočním stole. Přinášíme vám proto osvědčený recept, díky kterému se vám mazanec vždy povede, nepopraská, a bude tak lahodný, že se po něm jen zapráší.
Další 3 fotografie v galerii
Mazanec je lahůdka, která by na velikonočním stole neměla chybět / Depositphtos

Velikonoce jsou pro mnohé velmi významným obdobím. Jedná se o svátek důležitý zejména pro křesťany, neboť připomíná ukřižování Ježíše Krista a jeho následné vzkříšení. K velikonočním svátkům se pojí mnoho tradicí, přičemž spousta z nich je dodržována do dnes. Jedná se o oblíbené barvení velikonočních vajíček, pletení pomlázek, koledování, šlehání dívek i jejich polévání. Kromě toho se pečou velikonoční beránci či například velmi lahodné mazance. Právě recept na lahodný mazanec si v tomto článku ukážeme.

Víte, proč se peče na Velikonoce mazanec

Velikonoční mazanec se dle tradice pekl na Bílou sobotu, a to z toho důvodu, aby byl připravený na nedělní snídani. Než si však rodina mohla na mazanci pochutnat, tak se s ním šlo v neděli ráno do kostela pro svaté pomazaní. Odtud také vznikl jeho název - mazanec. Kromě toho byla v podstatě neděle prvním dnem po období půstu, kdy se lidé mohli najíst do syta. Velikonoční mazanec ve tvaru bochníku chleba se stal symbolem pro konec odříkání, a zároveň oslavu nového života. Možná vás ještě zajímá, proč se před upečením na mazanci nožem vyryje kříž. Je to z toho důvodu, že kříž symbolizuje ukřižování Ježíše Krista.

Suroviny na velikonoční mazanec

Na přípravu vynikajícího tradičního velikonočního mazance budete potřebovat následující suroviny

    • 150 g polohrubé mouky
    • 150 g hladké mouky
    • 40 g cukru krupice
    • 120 ml mléka
    • 60 g másla
    • 20 g droždí
    • špetka soli
    • citronová kůra
    • 2 žloutky
    • 30 – 40 g rozinek (libovolné)
    • K potření: žloutek a lžička mléka
    • K posypání: mandlové lupínky na posypání

Postup přípravy

Ohřejte mléko tak, aby bylo vlažné, ale ne horké. Přidejte do něj cukr, rozdrobené droždí a nechte vzejít kvásek, což může trvat zhruba 15 minut. Mezitím do větší mísy prosejte polohrubou i hladkou mouku a přidejte špetku soli. V hrníčku nebo kastrůlku rozpusťte pozvolna máslo a nechte trochu zchladnout.

Jakmile bude vzešlý kvásek, tak do něj zašlehejte žloutky a směs poté vlijte do velké mísy s moukou. Promíchejte a začněte zpracovávat těsto. Po pár minutách přidejte také rozpuštěné vychladlé máslo a citrónovou kůru. Vypracujte hladké nelepivé těsto. Na konci ještě přisypte rozinky, které do těsta zapracujte nejlépe rukama. 

Hotové těsto lehce poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte při pokojové teplotě zhruba 2 až 3 hodiny kynout. Je dobré těsto během kynutí ještě párkrát propracovat. Po uplynulé době z těsta vytvarujte pěkný bochánek, dejte jej na plech vyložený pečícím papírem a nechte naposledy 20 minut kynout. 

Mezitím si rozmíchejte žloutek s lžící mléka a celý mazanec poctivě potřete. Nakonec nahoře na mazanci vytvořte nožem kříž a posypte bohatě lupínky mandlí. Dejte do trouby vyhřáté na 180 stupňů a pečte zhruba 30 minut. Pokud uvidíte, že mazanec hnědne velmi rychle, tak jej přikryjte pečícím papírem nebo alobalem. Po upečení nechte mazanec vychladnout.

Všeho s mírou

Kalorická hodnota mazance závisí na konkrétním receptu a použitých surovinách. Nicméně, v průměru obsahuje mazanec kolem 350-400 kcal na 100 gramů. Tato hodnota však může být vyšší, pokud je do těsta přidáno více cukru nebo másla.

Průměrné nutriční hodnoty mazance na 100 gramů jsou přibližně následující:

Energie: 350-400 kcal
Bílkoviny: 7-9 g
Sacharidy: 50-60 g (z toho cukry 20-25 g)
Tuky: 13-16 g (z toho nasycené mastné kyseliny 7-9 g)
Vláknina: 2-3 g

Mazanec obsahuje také určité množství vitamínů a minerálů, jako je například vitamín B1, B2, B3, vápník, železo, hořčík a další. Nicméně, kvůli relativně vysokému obsahu cukrů a tuků by měl být mazanec konzumován s mírou a jako součást vyvážené stravy.

Zdroj: vikendovepeceni.cz, bety.cz, Informace o kalorické a nutriční hodnotě mazance jsou průměrné hodnoty získané ze studie provedené v rámci Evropského výzkumného projektu nazvaného EuroFIR. Tento projekt se zabývá sběrem a analýzou dat o složení potravin v evropských zemích.

Dále čtěte: Jak vyfouknout vejce na Velikonoce. Stavte se v lékárně pro injekční stříkačku a máte vyhráno.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu nabízí úchvatné písečné pláže i skryté zátoky

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Zavřít reklamu