Pálí jako čert, ale dokáží vás zbavit řady onemocnění! Objevte kouzlo chilli papriček
Chilli papričky vás dokáží zbavit řady onemocnění, včetně cukrovky, vysokého cholesterolu či žaludečních vředů. Navíc jsou skvělým pomocníkem při hubnutí.
Důležitou roli ve většině příznivých účinků chilli hraje kapsaicin, což je rostlinný alkaloid, který je zodpovědný za pálivou chuť papriky. Na celém světě existuje několik set druhů chilli papriček které obsahují různé množství kapsaicinu.
Pomáhají při hubnutí
Díky pravidelné konzumaci chilli se zbavíte i chutí na sladké a tučné potraviny. Klidně postačí, když si budete přidávat rozemleté chilli do jiných jídel.
Kromě podpory trávení papričky zvyšují pocit sytosti, jsou přírodním projímadlem a při dlouhodobé konzumaci snižují chuť na sladké a tučné. Kapsaicin podporuje produkci tepla v těle. Tím se spouští proces, který napomáhá spalování tuků, hlavně v oblasti břicha. Některé salony krásy nabízejí dokonce chilli zábaly. Ty prokrvují tělo zvenčí a to napomáhá odstraňovat celulitidu. Chilli samo o sobě má velmi málo kalorií, takže se nemusíte obávat, že byste přibrala.
Obsahují vlákninu
Chilli papričky jsou výborným zdrojem vlákniny, která zpomaluje rychlost, s jakou se cukr vstřebává do těla. Proto jsou chilli papričky dobré i pro diabetiky. Chilli snižuje množství inzulinu v těle po jídle až o 60%.
Snižují cholesterol
Chilli papričky chrání před hromaděním "špatného" cholesterolu v krvi. Z toho důvodu mají pozitivní vliv na kardiovaskulární systém. Kromě snižování cholesterolu také zvyšují schopnost těla rozpouštět fibrin, látku potřebnou k tvorbě krevních sraženin. Konzumací pálivé papriky také snižujete riziko vzniku aterosklerózy. V zemích, kde se chilli používá nadmíru, mají lidé mnohem méně srdečních infarktů, mrtvice a plicní embolie.
Imunita
Chilli papričky s obsahem vitaminu A, B, a C, draslíku železa a vápníku, patří mezi rostliny výrazně posilující náš imunitní systém. Kapsaicin působí jako antioxidant, chová se také jako přírodní antibiotikum. Klasické papriky, ale i chilli papričky jsou výborným zdrojem vitaminu C, který zejména teď v zimě hodně potřebujeme. Zlepšuje váš imunitní systém, a působí tedy jako prevence před řadou onemocnění. Kromě vitamínu C mají i hodně beta-karotenu, který je nezbytný pro zdraví sliznic, močových cest apod. Chilli papričky poskytnou asi 6% denní doporučené hodnoty vitaminu C a více než 10% vitaminu A.
Železo
Obsah železa je v chilli poměrně vysoký, a je tedy skvělým pomocníkem zejména tehdy, pokud trpíte například anemií. Rozhodně byste měla chilli zařadit do jídelníčku, zvláště když nejíte maso.
Chrání před vznikem vředů
Chilli snižuje produkci žaludeční kyseliny, snižuje riziko žaludečních vředů o 53%, a dokonce pomáhá v boji s rakovinou tlustého střeva. Kapsaicin likviduje rakovinotvorné buňky.
Pálivá paprika má na trávění vlastně dva různé účinky. Prvním účinkem je podpora tvorby slin a žaludečních šťáv. Sliny obsahují enzymy, které natráví uhlovodíky a žaludeční šťávy zase obsahují kyseliny rozkládající potraviny dále. Druhý účinek spočívá ve schopnosti papriky inhibitovat růst bakterií způsobující žaludeční vředy, Helicobacter pylori.
Zlepšují náladu
Významnou roli pro zdraví hraje i kapsaicin, který způsobuje onu pro chilli tak typickou pálivost. Málokdo tuší, že kapsaicin také nepřímo zlepšuje náladu. Když nás alkaloid jemně podráždí pálením, tělo v rámci obranné reakce začíná produkovat endorfin. Konzumace chilli tak zvyšuje produkci endorfinů a také hladinu serotoninu. To jsou hormony, které se podílejí na našem pocitu štěstí.
Rýma, ucpaný nos
Kapsaicin je rovněž účinný v prevenci chronických zánětů dutin a proti ucpanému nosu. Ostrá pálivost podporuje sekreci a pomáhá očišťovat sliznici nosu.
Potence
Chilli papričky jsou považovány za přírodní afrodiziakum. Kapsaicin stimuluje krevní oběh a tím dochází k lepšímu prokrvení celého těla. Prokrvením pohlavních orgánů se následně zvyšuje jejich citlivost. Po požití pokrmu obohaceného o chilli papričky také dochází ke zlepšení potence.
Zlepšují spánek
Lidé, kteří jedí chilli pravidelně, mají mnohem lepší kvalitu spánku.
Chilli v kuchyni
Receptů s chilli je opravdu mnoho. Jejich objevovaní přináší jistá potěšení a je dobré si osvojit techniky používání chilli koření v jídle. Používá se do různých omáček k masu, fazolí i do polévek.
Obecně platí, že čím jsou papričky menší – druhově, tím jsou pálivější. Čerstvé papričky jsou pálivější než sušené, nebo namleté v prášku.