Prodlužte životnost květin až o několik dnů. Stačí vám na to cukr, ocet a bělidlo
Svěšené hlavičky, opadávající okvětní lístky, uhnívající stonky. Takto to obvykle vypadá tři dny poté, co dostanete kytici. Obvykle vám nezbude nic jiného, než ji s těžkým srdcem vyhodit do koše. Odteď už si je ale budete užívat podstatně déle. Stačí vám na to pár domácích ingrediencí a uvidíte, jak vaše květina bude zářit mnohem déle svěžestí a barvami.
Nadopujte je cukrem
Pokud vám zbude doma limonáda, tak ji po pár dnech vylijete. Bez bublin už by vám beztak nechutnala. Ale právě tato sladká voda poslouží jako výborná výživa pro řezané květiny. Cukr v ní obsažený totiž způsobí, že květy vydrží déle. Asi 1/4 šálku limonády vylijte do vázy s květinami. Pokud máte skleněnou průhlednou vázu a chcete, aby voda v ní zůstala čistá, použijte čirou limonádu.
Další osvědčenou kombinací je směs jablečného octa a cukru. Do vázy s vodou dejte po dvou lžících od každé suroviny, dobře promíchejte a vložte květiny. Nezapomínejte tento životabudič přidávat pokaždé, když měníte vodu.
Zpevněte lakem
Lak na vlasy vám pomůže zpevnit účes tak, aby vydržel co nejdéle. A to samé dokáže udělat i s květinami. Vezměte jej a asi z pětadvaceti centimetrů jím nalakujte květinám ze spodní strany listy a okvětní lístky.
Bělidlo proti bakteriím
Bělidlo používáte víceméně na prádlo. Ale květinám naopak pomůže udržet vodu déle čistou bez toho, aniž by se v ní množily bakterie. Přidejte 3 kapky bělidla, 1 lžičku cukru na 1 litr vody. A nebo, pokud si troufnete na silnější koncentrát, dejte 1/4 lžičky bělidla na litr vody. Pokud milujete květiny, už jste někdy zkoušeli květiny jíst? Pokud ne, máme pro vás tip, které z nich jsou nejvhodnější. Více na toto téma jsme psali zde.