Šlápli jste vedle s melounem? Známe triky, jak si vybrat ten nejsladší

Ostatní 11. července 2018 | 14:33 — Šárka Vondráčková
Také se vám stává, že koupíte meloun, ale místo toho, abyste si na něm pochutnali, skončí spíše v koši? Buď je moc bledý nebo má dokonce "gumovou" dužinu, či už je takřka nahnilý. Poradíme, jak si vybrat ten nejlepší.
Další 4 fotografie v galerii
Meloun patří k nejoblíbenějšímu letnímu osvěžení / Shutterstock

Meloun je dokonalou potravinou pro horké dny. Je lahodný a plný vody, která našemu organismu v létě jen prospěje. Také obsahuje řadu cenných minerálních látek, a to včetně jeho slupky, která se rovněž dá konzumovat. Existuje celá řada triků, jak v obchodě poznat zralý a sladký meloun. Někteří prodejci, zejména na Slovensku či v Maďarsku, jsou ochotni vám z melounu vykrojit trojhránek, který vás o dokonalosti přesvědčí. U nás to chce zkušenosti a trpělivost.

Žluté tónování

V první řadě vybírejte meloun, který je lesklý. Vodní meloun by měl být rovnoměrně tónován. Zralé melouny mají tóny do žluta, zatímco bílá barva znamená, že melouny nejsou zralé. Melounům, které jsou na jedné straně světlejší a na druhé straně tmavší, je třeba se vyhnout. Hledejte na melounu žluté nebo bílé skvrny. Stejně tak i barevný kruh na opačné straně od stopky může znamenat míru sladkosti. Čím je větší, tím by měl být meloun sladší.

Sušší a stočená stopka

A pozornost věnujte i samotné stopce. Pokud je sušší a stočená, znamená to zralý plod, naopak suchá stopka je známkou toho, že meloun už tam leží pěkně dlouho.

Jasný zvuk

Dalším důležitým ukazatelem, jak si vybrat zralý meloun, je zvuk. Poklepejte na meloun a pokud je zvuk jasný, spíše podobný tenoru než basu, je tento plod zralý. Ještě osvědčenější způsob je takový, kdy chytíte meloun do svých rukou a stlačíte jej. Poslouchejte, zda začne zevnitř mírně praskat. Jestliže ano, držíte zralý meloun. Ale pozor, zase to s tou sílou nepřehánějte.

Pozor na „otrávené“ melouny

Bohužel, pěstitelé se snaží zrání melounu často urychlit různými metodami, a to včetně vstříknutí dusičnanů do dužiny pomocí injekční jehly. Pokud má melounová dužina tmavě červený odstín až do fialova a žilky mají odstín do žluta, místo bílých, jde o meloun s dusičnany. Přítomnost nitrátů zase zjistíte tak, že ponoříte kousek dužiny do sklenice s vodou. Obarví-li se voda do červena nebo růžova, znamená to, že meloun obsahuje nitráty. Dobrý meloun vodu jen trochu zkalí. Nejvíc nitrátů se koncentruje blíže u kůry a stopky. Samozřejmě, že nejzdravější melouny jsou ty, které si sami vypěstujete. A jako hnojivo můžete použít třeba banánové slupky, o jejichž skvělých účincích jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu