Zůstala vám vařená vejce? Připravte si pštrosí vejce nebo pomazánku

Ostatní 23. dubna 2019 | 16:59 — Veronika Prášilová
Každá hospodyňka, která má doma menšího či většího koledníka, má po Velikonočním pondělí o něco víc vrásek na čele. Kromě toho, že doma jistě zbylo pár kraslic, další minimálně desítku přineslo mužské osazenstvo z pomlázky.
Další 3 fotografie v galerii
Z vajec se dá v kuchyni rozmanitě kouzlit / Depositphotos

Co s takovou nadílkou udělat, aby se vám brzy o vejcích i nezdálo? Máme pro vás pár tipů.

Stará dobrá klasika

Chleba namazaný máslem a pokladený na kolečka nakrájeným vajíčkem je stará osvědčená klasika. Jenže, ruku na srdce, takové kousky zvládne člověk dva, maximálně tři a už o této kombinaci nechce do dalšího roku slyšet.

Další poměrně snadnou variantou, jak zužitkovat vařená vejce, je vajíčková pomazánka. Základem by měla být skutečně dobrá majonéza a cibulka, ozvláštnit ji pak můžete kousky sterilovaných okurků, na kostky nakrájeného salámu a snítky pažitky či petrželky.

Vejce s masem nezklame

Stále oblíbenější variantou se pak stávají takzvaná pštrosí nebo skotská vejce. Jejich příprava není náročná a dají se takto zužitkovat další kousky z pomlázky. Stačí si umíchat maso na sekanou, ochutit ho podle libosti a pak touto směsí jednotlivá vařená vejce obalit. Vše pak na pekáčku vložíte do předehřáté trouby a pečete jako klasickou sekanou či karbanátky. Jako přílohu pak můžete zvolit brambory nebo čerstvý chléb s hořčicí.

Vejce v župánku 

Z dětských let si pak možná někteří pamatují na vejce v županu. Jinými slovy se jedná o vařená vajíčka, která přepůlíte, každou polovinu pak obalíte v trojobalu a usmažíte jako řízek. Můžete k nim podávat brambory, ale velmi dobře se jedí také samostatně. A uvidíte, že u dvou kousků nikdy nezůstanete.

Samozřejmě můžete s vejci kouzlit i jinak. Můžete si z nich například za pomocí rajčat a majónézy vytvořit s trochou šikovnosti malé muchomůrky, nebo s nimi ozdobit obložené chlebíčky.

Ať už bude vaše volba jakákoliv, mějte na paměti, že máte zase na další rok pokoj. A když s nimi budete v kuchyni kouzlit, zkuste jejich skořápky úplně nerozbít. Jdou z nich tvořit zajímavé dekorace.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu