Dokonalá lahůdka. Vyzkoušejte netradiční cibulový džem s medem a červeným vínem
Cibule je zelenina stará jako lidstvo samo. Vždyť ve starém Římě lidé dostávali chléb, hry - a cibuli. Ne nadarmo se jí také říká královna kuchyně. Receptů z cibule má každá hospodyňka plno, ale my jsme si pro vás připravili dva netradiční způsoby, jak cibuli upravit.
Pikantní cibulový džem s červeným vínem
Co budete potřebovat?
- 500 g žluté cibule
- 500 g červené cibule
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička soli
- 1 velké nastrouhané jablko
- 150 ml červeného vinného octa
- 150 ml červeného vína
- 2 lžičky mletého zázvoru
- 2 - 3 prolisované stroužky česneku
- 1 Gelfix Extra
- 300g cukru
Postup
Cibule oloupeme a nahrubo nakrájíme. V hrnci rozehřejeme tuk, vložíme nakrájenou cibuli, osolíme a osmahneme dozlatova. Přidáme 300 g cukru a necháme zkaramelizovat. Poté přidáme nastrouhané jablko a asi 5 minut pod pokličkou podusíme. Přidáme ocet a víno a necháme zredukovat. Nakonec přidáme zázvor a česnek. Obsah Gelfixu smícháme s 1 lžící cukru a mírně vaříme ještě asi 5 minut. Případnou pěnu odebereme. Plníme do připravených sklenic až po okraj. Uzavřeme pečlivě víčkem, sklenice obrátíme dnem vzhůru a asi 5 minut necháme stát na víčku.
Cibulová marmeláda s medem a tymiánem
Co budete potřebovat?
- 1 kg kuchyňské cibule
- 1 feferonka
- 2 lžíce másla
- 120 g cukru
- 1 lžička tymiánu
- 250 ml jablečného octa
- špetka soli
- 1 - 2 lžíce medu
Postup
Cibuli oloupeme a nadrobno nakrájíme, feferonku zbavíme semínek a najemno nasekáme. V hrnci rozehřejeme máslo, přisypeme cibuli a feferonku a za stálého míchání necháme zesklovatět. Přisypeme cukr, a když karamelizuje, přilijeme ocet a přidáme špetku soli a tymián. Necháme zhruba 15 minut mírně vařit. Mícháme. Nakonec přisladíme podle chuti medem. Marmeládu dáme do čistých zavařovacích skleniček, zavíčkujeme a ostavíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Nevíte, co s velkou úrodou rajčat? Poradíme vám.