Pochutnejte si na křupavých bramborácích podle šéfkuchaře Vaňka. Smažené na sádle jsou nejlepší
Bramboráky se běžně připravují z jemně nastrouhaných brambor. To však způsobuje to, že jsou bramboráky velmi jemné konzistence a připomínají spíše bramborovou placku. Oproti tomu bramboráky nastrouhané na hrubém struhadle po osmažení krásně křupají a zachovávají si své charakteristické „otřepané“ okraje. Navíc nad jejich přípravou nestrávíte tolik času.
Brambory varného typu C
Bramboráky se vám budou nejlépe připravovat z brambor varného typu C. Je to z toho důvodu, že je v tomto typu brambor vysoký podíl škrobu, díky čemuž se brambory po uvaření začnou brzy rozpadat. Proto se tyto brambory hodí na nejen na přípravu těch nejlepších bramboráků, ale také k výrobě bramborových knedlíků či například bramborové kaše.
Česnek, majoránka a sádlo
Bramboráky nikdy nešiďte na dvou surovinách, a to na česneku a majoránce. Právě tyto dvě vůně a chutě charakterizují ony pravé české poctivé bramboráky. Jestliže budete chtít bramboráky lehce zjemnit, pak je doporučováno přidat mléko. Vylepšit chuť poté můžete ještě najemno nakrájenou cibulí. Co se týká smažení, tak bramboráky nechutnají na žádném tuku tak dobře jako na sádle.
Co budete na bramboráky potřebovat
Na křupavé bramboráky podle šéfkuchaře Romana Vaňka si připravte následující suroviny:
- 500 g brambor
- 100 g hladké mouky
- 100 ml mléka
- 2 vejce
- 5 stroužků česneku
- 2 lžíce majoránky
- sůl a pepř
- sádlo na smažení
Postup přípravy
Nejprve oloupejte brambory a na struhadle je nastrouhejte na hrubo. Poté nastrouhané brambory vymačkejte, abyste je zbavili přebytečné vody a škrobu. Následně je dejte do misky, přidejte vejce, sůl, pepř, utřený česnek, majoránku, mouku a mléko. Všechny suroviny v míse důkladně promíchejte, aby se vše spojilo v těsto.
Rozehřejte pánev, rozpusťte na ní dostatečné množství sádla a naběračkou na ni vlijte bramborové těsto, přičemž je rozetřete do krajů pánve. Smažte bramborák z obou stran do zlatova. Hotové bramboráky dávejte na talíř na papírovou utěrkou, která odsaje přebytečný tuk. Dobrou chuť. Dále čtěte: Jak udělat dokonalý hovězí steak filet mignon, který bude chutnat lépe než v luxusní restauraci.
Zdroj: fresh.iprima.cz, akademiekvality.cz.