Připravte si vynikající a nadýchanou domácí pizzu, po které se jen zapráší

Recepty 29. dubna 2022 | 14:51 — Zuzana Procházková
Milovaná pizza. Jedna se o všemi oblíbený jednoduchý pokrm, který pochází z Itálie. Receptů, jak doma pizzu připravit, je opravdu nespočet. My se s vámi však podělíme o postup přípravy, díky kterému bude pizza tak lahodná, že se po ní jen zapráší.
Další 3 fotografie v galerii
Dokonale nadýchanou a voňavou pizzou potěšíte každého / Depositphotos

Kynuté placky podobné pizze se připravovaly již za dob starověkého Egypta. Recept si poté převzali Římané, konkrétně z regionu Kampánie, kde se nachází dnešní Neapol. Velký rozmach však pizza zažila až v 18. století, během kterého se začala připravovat v dnešní známé podobě. Později se o další rozšíření pizzy postarali italští přistěhovalci v Americe a rázem byl tento pokrm známý po celém světě.

Dnes má pizza stovky ne-li tisíce podob. Mnoho z nich má však k té klasické neapolské velmi daleko. Tím samozřejmě neříkáme, že ostatní verze pizzy jsou méně chutné. Výhodou přípravy pizzy je nejspíš právě tato variabilita, a také to, že si ji můžete ozdobit čímkoli, co máte rádi. Fantazii se meze rozhodně nekladou. A nyní už k samotnému receptu.

Suroviny na nadýchanou pizzu

Na přípravu dokonale nadýchané pizzy budete potřebovat následující suroviny:

  • 300 g hladké mouky
  • 200 ml vlažné vody
  • 1/4 kostky čerstvého droždí
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička krupicového cukru
  • špetka soli
  • libovolné suroviny na ozdobu (sugo, sýr, bylinky, atd.)

Postup přípravy

Vezměte si větší mísu, rozdrobte do ní droždí a smíchejte ho s cukrem, aby vám vznikla kašička. Nechte vzejít kvásek. Poté přidejte prosetou hladkou mouku, olivový olej, vodu a špetku soli. Promíchejte a následně hnětením vypracujte hladké nelepivé těsto.

Jakmile budete mít hotovo, tak přesuňte mísu s těstem na teplé místo, přikryjte ji utěrkou a nechte vykynout. Bude to trvat asi 1,5 hodiny. Ke konci kynutí si již předehřejte troubu na 230 stupňů a připravte také plech vystlaný pečícím papírem.

Vykynuté těsto přemístěte na moukou posypaný vál a jemným roztahováním z něj vytvořte placku. Není nutné používat váleček. Placku nechte takto ještě asi 10 minut kynout. Po uplynutí této doby se můžete dát do zdobení. Můžete ji potřít například sugem. Ale to je zcela ve vaší režii.

Pizzu pečte v předehřáté troubě ve spodní třetině a zhruba po 8 minutách přidejte sýry např. mozzarelu a jiné. Poté pečte ještě 15 minut. Nakonec ozdobte bylinkami či pestem a hned podávejte. Dobrou chuť. Dále čtěte: Jak založit zahrádku na balkóně. Vypěstuje si meruňky, cukety i lahodná rajčátka.

Zdroj: history.com, fresh.iprima.cz, toprecepty.cz.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Jaké jsou výhody běhu? Fakta a mýty o tomto sportu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Zavřít reklamu