Připravte si na Štědrý večer netradiční omáčku, zamilujete si ji
Pokud ano, pak pro vás máme tip na lahodnou vánoční omáčku. A věřte, že až ji ochutnáte, nebudete si bez ní umět představit už žádné Vánoce.
Co budete potřebovat
Vánoční omáčka vychází z tradičních ingrediencí, které byly pro každou rodinu v minulosti symbolem svátečních dní. Často nebylo možné je sehnat během celého roku, ale právě během adventu byly snáze k dostání a mnohé rodiny si bez nich neuměly Vánoce představit.
Základem omáčky jsou totiž povidla, vlašské ořechy, loupané mandle, rozinky, fíky, sušené švestky a datle, případně další sušené ovoce, které máte rádi. Musíme však uvést, že žádný správný poměr ovoce a ořechů neexistuje a vše záleží čistě na chuti kuchaře a strávníků.
Připravte si vývar
Do středně velkého hrnce tedy dáme v asi litru vody vařit ořechy a mandle, k nimž po přibližně dvaceti minutách přidáme rozinky, sušené švestky, datle a fíky v libovolném množství. Vše pak společně vaříme ještě dalších pět až deset minut.
Ve druhém hrnci si mezitím na másle připravíme světlou jíšku, kterou posléze zalijeme získaným vývarem z ovoce a ořechů. Do něj přidáme povidla, která v ovocném vývaru dobře povaříme, aby se chutě krásně propojily.
Nejlepší je s vánočkou
Poté do směsi přilijeme zbývající, již uvařené ovoce a ořechy a chvíli je prohřejeme, aby se směs dokonale promíchala. Podle chuti ji pak ještě osladíme a lehce osolíme, pro příjemnou vůni můžeme přidat špetku mleté skořice. Omáčku pak necháme odležet ideálně do druhého dne, kdy ji podáváme s čerstvou voňavou vánočkou nebo štolou jako předkrm hlavního chodu.
Pravou vánoční atmosféru pak můžete dotvořit úžasným domácím svařákem. Zejména jeho nealkoholickou verzi jistě ocení i vaše děti. Recept na něj naleznete v našem článku zde.