Upečte si jablka v máslovém župánku, budete se k nim rádi vracet

Recepty 16. prosince 2018 | 12:30 — Veronika Prášilová
Vůně másla, skořice a jablek. Přesně toto spojení je pro mnohé z nás opravdovým symbolem Vánoc. A když se navíc ještě tyto chutě potkají v jednom úžasně chutném receptu, je adventní dezert na světě.
Další 3 fotografie v galerii
Pečená jablka krásně provoní každou domácnost / Internet

Pojďme si proto společně v těchto mrazivých dnech upéct báječná jablíčka v máslovém župánku, které vám přirostou k srdci i k chuťovým pohárkům.

Co budeme potřebovat

Recept, který vám přinášíme, je dimenzován pro čtyři osoby, proto si připravte následující ingredience v tomto množství:

  • 4 větší jablka
  • 10 polévkových lžic cukru (krystal nebo třtinový)
  • celé máslo
  • mletou skořici
  • rozinky

Pokud je vás však doma více, postupujte přesně podle přímé úměry. Pro jednu osobu tedy počítejte jedno jablíčko a dvě polévkové lžíce cukru. A hlavně: pokud máte rádi více rozinek nebo naopak neholdujete skořici, závisí jejich množství čistě na vás.

Jde se na to

Jablka důkladně omyjeme, přepůlíme a zbavíme jádřinců, ale pozor, ovoce neloupeme. Půlky jablek poté vložíme do pekáče nebo zapékací mísy zaoblenou částí dolů, aby z nich vznikly pomyslné misky.

Na střed každého jablka poté nasypeme lžíci cukru, špetku skořice, pár rozinek a poklademe zhruba centimetr silným plátkem másla. Máslo, které zbyde, nakrájíme na kostky či plátky, obalíme ve zbývajících dvou lžících cukru a poklademe je mezi jablka.

Až do vzniku kašičky

Přiklopíme a vložíme do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia. Pečeme nejprve asi 10 minut do rozpuštění másla. Poté odklopíme a pečeme dál asi 20 až 30 minut, dokud se z másla nestane lepkavá kašička a jablíčka nezačnou zlátnout a po okrajích se kroutit.

Pozor, pálí!

Po upečení jsou jablka dlouho velmi horká, proto buďte při jejich servírování i následné konzumaci velmi opatrní. Dezert můžete podávat buď samotný, nebo například s čerstvou šlehačkou.

Takto pečená jablka chutnají přesně tak, jak si představujeme, že chutnají Vánoce. A pokud si k nim ještě připravíme domácí pečený čaj, o kterém jsme vám psali zde, bude sváteční iluze dokonalá. A věřte tomu, že ačkoli vám na začátku přijde tento dezert nesnesitelně lepkavý, budete se k němu nakonec vracet, i když zrovna nebudou Vánoce. Tak skvělá kombinace chutí vám totiž nedovolí na ni přestat myslet.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Výzkum naznačuje, že lidský mozek pracuje velice podobně jako kvantový počítač

Nejzdravější káva je filtrovaná, shodují se studie. Může...

Peugeot slaví 130 let závodění. Fascinující výstava...

Březen je ideální čas na jarní restart trávníku:...

Jaro je ideální čas na přípravu zahrady: Přilákejte...

Vůně benzínu sponzory neláká, dnešní motorsport je ve...

Domácí vaječný koňak jako krásný dárek. S vynikající...

Zavřít reklamu