Krkovička s dukátky pod bílou peřinou – šťavnatá pochoutka z jednoho pekáčku
Tento lahodný pokrm má několik předností. Potřebujete jen velmi málo ingrediencí, příprava vám zabere jen pár minut a vše se připravuje v jediné nádobě, čili se nemusíte starat o vaření přílohy.
Než se pustíte do práce
Pro náš recept neuvádíme přesné množství ingrediencí, protože si můžete tohoto lahodného jídla připravit přesně tolik, kolik potřebujete. Pro romantickou večeři s partnerem si upečete dva plátky v zapékací misce, pro pohoštění celé rodiny, třeba i s prarodiči, naskládáte suroviny na velký plech. Připravte si tedy odpovídající množství těchto ingrediencí:
- cibule na půlkolečka
- silnější plátky krkovičky
- plátky brambor
- smetana na vaření
- hořčice, česnek, sůl a pepř
Dejte všechno dohromady
Do zapékací mísy nebo vyššího plechu rovnoměrně rozmístěte nakrájenou cibuli, kterou lehce osolte. Plátky krkovičky osolte, opepřete a potřete utřeným česnekem a hořčicí. Pak je položte ochucenou stranou na cibuli. Nahoru naskládejte plátky brambor, které také trochu osolte. Mějte na paměti, že solíte cibuli, krkovičku i brambory, takže ji přidávejte s mírou, ať jídlo nepřesolíte.
Šup s tím do trouby
Nakonec vše pomalu zalijte po celé ploše smetanou tak, aby bylo maso alespoň částečně zalité. Podle chuti můžete do smetany přimíchat na špičku nože muškátového oříšku. Dejte do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia a pečte přibližně 90 minut, dokud maso nebude měkké. A pak už se jen nechejte unášet skvělou a jemnou chutí.
A pokud byste se po jídle rozhodli pustit do čištění trouby, podívejte se na naše tipy, jak si poradit s usazenou špínou na domácích spotřebičích.