Naložte si kysané zelí do sklenic a získáte zásobárnu vitaminů na celou zimu

Recepty 30. října 2019 | 09:26 — Šárka Vondráčková
Kysané zelí je velice zdravé díky svému vysokému obsahu vitaminů. A právě to nejvíce oceníte v čase, kdy řádí virózy a nachlazení.
Další 3 fotografie v galerii
Zelí je zelenina, která v Česku roste a konzumuje se odjakživa / Depositphotos

Pokud chcete svému organismu dodat větší množství minerálů a vitaminů, rozjasnit pleť, nebo se snažíte zhubnout, zařaďte do svého jídelníčku kysané zelí. Odborníci jej dokonce považují za jednu z nejdravějších potravin u nás, protože dokáže stimulovat imunitní systém i zlepšit zažívání. Také proto vodu ze zelí nikdy nevyléváme, více o jejich účincích na zdraví čtěte zde. Ovšem kupované kysané zelí se zdaleka nedokáže domácímu vyrovnat. Proto vám poradíme, jak si jej naložit doma, a to i když bydlíte v bytě. 

Správný výběr hlávky

Při výběru hlávky na nakládání zelí vybírejte kusy pevné se slabou žilnatinou. Aby bylo kysané zelí pěkně křupavé a déle vydrželo, volte výhradně čerstvé zelí z podzimní sklizně. Pozor dejte také na to, aby hlávky nebyly namrzlé.

Co potřebujeme

  • 1 hlávka bílého zelí
  • velké prkénko, nůž a mísa
  • sůl (15 - 20 gramů/kilo zelí)
  • kmín
  • dle chuti jde dodat některou z ingrediencí: cibule, jablko, strouhaný křen, česnek, kopr, semínko koriandru
  • zavařovací sklenice o objemu 0,7 l

Postup

1. Hlávku dobře umyjte a odstraňte vrchní vrstvy. Rozkrojte zelí napůl, košťál vykrojte a nakrájejte na tenké proužky - urychlíte tím kvasný proces.

2. Nakrájené zelí dejte do mísy a důkladně prosolte, přidejte kmín a ostatní ingredience dle chuti. Vše pečlivě rukama promíchejte.

3. Zelí musíte pořádně zpracovat. V míse je nutné ho silou mačkat a hníst do doby, než zkřehne a pustí šťávu. Poté nechte minimálně dvě hodiny odpočívat.

4. Láhve je potřeba dopředu důkladně umýt a vyvařit. Zelí do nich natlačte co největší silou tak, aby ve sklenici nezůstával vzduch ani prázdná místa. Pozor ale, aby sklenice nepraskla! Na povrchu by měla zbýt štáva - pokud ne, je třeba přilít trochu slané vody. Sklenice plňte asi tři centimetry pod okraj.

5. Nakonec plnou sklenici uzavřete víčkem nebo potravinářskou fólií a zagumičkujte. Zelí v temné místnosti zraje přibližně tři týdny až měsíc. Pod láhev je také dobré dát talířek či hadr, protože při zrání z ní vytéká přebytečná voda. Pak už stačí jen dochutit či uvařit a je hotovo.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Výzkum naznačuje, že lidský mozek pracuje velice podobně jako kvantový počítač

Nejzdravější káva je filtrovaná, shodují se studie. Může...

Peugeot slaví 130 let závodění. Fascinující výstava...

Březen je ideální čas na jarní restart trávníku:...

Jaro je ideální čas na přípravu zahrady: Přilákejte...

Vůně benzínu sponzory neláká, dnešní motorsport je ve...

Domácí vaječný koňak jako krásný dárek. S vynikající...

Zavřít reklamu