Zahradničení v únoru. Lze založit trávník, provést ořez stromů, první výsadbu nebo hnojení

Zahrada 22. února 2020 | 09:40 — Helena Malá
O únoru se říká, že je to malé jaro. Zahrada se pomalu a jistě začíná probouzet ze zimního spánku a je třeba ji na příchod skutečného jara postupně připravit.
Další 3 fotografie v galerii
Zahrady se pomalu probouzejí ze zimního spánku / Depositphotos

V únoru se můžete směle pustit do přípravy zeleniny na ranou výsadbu, do větší péče o ovocnou zahradu, než tomu bylo v předchozích měsících, a také nastává čas hnojení a dalšího zvelebování. Ovšem to jen v případě, že nemrzne. Stejně jako leden je únor také výborným měsícem pro přípravu a nákup zahradního nářadí a techniky.

Kontrola rostlin

Pokud máte uskladněné cibuloviny a balkonové rostliny, pořádně je prohlédněte a zkontrolujte, zda se na nich neusadili nějací škůdci.

Přes zimu jste pravděpodobně schovali dvouletky pod vrstvu chvojí, aby tady v poklidu přečkaly chladné měsíce. Dopřejte jim teď trochu čerstvého vzduchu a občas ochrannou vrstvu chvojí odkryjte, ať se mohou hezky vyvětrat. Koncem měsíce se zaměřte i na trvalky. Odstraňte všechny jejich nadzemní části a pohnojte je.

Založení trávníku

Pokud to není nezbytně nutné, není v zimě dobré šlapat po trávníku. Pořád může být zmrzlý a každým krokem lze ohrozit křehká stébla a vytvořit nepěkná holá místa. Jestliže už však máte pocit, že je půda rozmrzlá, klidně na trávník přidejte jemný a prosetý kompost. Rovněž se lze pustit i do založení trávníku nového. Vybranou plochu zryjte, zbavte ji velkých hliněných hrud tak, že je roztlučete, a odstraňte kameny, veškeré kořeny i zbytky plevele.

Střih a omlazení dřevin

V únoru se už můžete pustit také do stříhání, prořezávání a omlazování dřevin. Zaměřte se na bobuloviny a zbavte je výhonů starších čtyř let, které mají načervenalou barvu. Jádroviny a peckoviny nechte ještě spát. Jestliže už pominul mráz, opláchněte kmeny a silné větve stromů postřikem. Zpravidla na těchto místech se totiž drží larvy škůdců, které se na jaře zakuklují a pak dokáží nadělat pořádnou paseku.

Koncem měsíce se můžete za pomoci kvalitního a ostrého nože pustit do roubování meruněk, třešní a višní a hloubení jam pro zasazení ovocných dřevin v průběhu jara.

Výsadba a sklizeň

V únoru lze začít se sklízením ozimové cibule, špenátu či růžičkové kapusty. V teplejších oblastech už můžete začít vysévat cibuli, mrkev, ředkvičky a špenát. Ovšem nezapomeňte je přikrýt netkanou textilií, aby vám je mráz nezničil.

Některé druhy zeleniny a bylinek už začněte připravovat na ranou výsadbu. Můžete si připravit brambory a předpěstovat sazenice raného salátu, letního póru, rané košťálové zeleniny, rajčat, paprik, bazalky a majoránky. Vedle toho můžete zrýt půdu v záhonech a pohnojit ji. Před výsadbou pak záhony povápněte páleným vápnem. O tom, jaká pravidla má jarní hnojení, jsme psali zde.

Dobré tipy a rady

  • Veškeré práce na zahradě dělejte vždy v bezmrazém počasí, ať rostlinkám neublížíte. Rovněž se vyhněte i větrným dnům. Úpravy na zahradě provádějte nejlépe ve chvíli, kdy vůbec nefouká vítr.
  • Věnujte pozornost kompostu, zasluhuje si provzdušnit. Obraťte jeho vrstvy – ve spodní části by měla být hrubá vrstva, pak uzrálý kompost a nakonec vrstvička hrubšího materiálu.
  • Jestliže zrovna nenapadla bílá pokrývka sněhu, shrabejte a zkompostujte poslední zbytky zahradního listí.
  • V případě, že se vám pod okny bělá sníh, nevadí. Můžete po něm rozhodit hnojivo nebo kompost. S vodou z tajícího sněhu totiž jejich živiny snadno proniknou do půdy.
  • Zaměřte se na jahody, abyste brzy mohli sklízet lahodné plody. Přikryjte rostlinky fólií, ovšem ne zcela, aby pak mohly být jahodníky opylovány včelami. Díky této vychytávce vykvetou už v dubnu a začátkem června se můžete těšit na sladké jahody.
  • V teplých místnostech už můžete osázet truhlíky.
  • Vysazujte trvalky, které ještě vyžadují zimní přemrznutí. Naopak i s kořeny odstraňte nemocné a odumřelé dřeviny.
  • V únoru se můžete pustit i do řezání větví javorů a hlohů. Tím dodáte jejich korunám krásný tvar.
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu